A medvehagyma Baranya gasztronómiai értéke

A hagyományokhoz híven április második hétvégén Medvehagyma Fesztivált  rendeznek Orfűn. Az immár tizennegyedik alkalommal április 8-án és 9-én  sorra kerülő esemény, idén a húsvéti készülődés jegyében zajlik, s  különleges ételekkel és színes programokkal várja a helybelieket és a turistákat.

 Mint Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a .mesterszakácsoknak és a lelkes orfűi csapatnak köszönhetően, már  megyehatáron innen és túl is híre van az Orfűi Medvehagyma Fesztiválnak, amely a Baranya Megyei Értéktárban is rangos helyet foglal el.  Mára a medvehagyma Baranya meghatározó gasztronómiai értéke lett, szinte fogalommá vált, amelyet az egészséges táplálkozással, természet közeliséggel, bio ételek fogyasztásával kapcsolódott össze.

A medvehagyma „felfedezése”, gyógyhatásainak ismerete, széles körű gasztronómiai felhasználása és a fesztivál folyamatos fejlődése újabb lehetőség a településen az idegenforgalmi szezon meghosszabbítására, a turizmus fellendítésére

– hangsúlyozza Fűziné Kajdy Zita Orfű polgármestere. – Idén először két millió forint állami támogatást is kaptunk a fesztivál megrendezéséhez.  Ez is azt mutatja, hogy jó irányba haladunk. Nagy örömünkre, ma már országosan divat lett, számos helyen rendeznek a medvehagymához kapcsolódóan fesztiválokat, büszkék vagyunk arra, hogy ez a „kultusz” Orfűről indult hódító útjára.

pogácsa

 A fesztivál április 8-án az ünnepélyes megnyitóval kezdődik Orfűn a Medvehagyma-szobornál, amit jelmezes felvonulás követ. A  rendezvényre a településre kilátogatók élményvonatra szállva utazást tehetnek az orfűi tó körül, medvehagymát szedhetnek, kedvükre válogathatnak nemcsak a fesztiválkonyhán, de a Goják Csaba olimpiai ezüstérmes mesterszakács által készített különleges medvehagymás ételek közül is.    Az idei év a húsvéti felkészülés jegyében telik. Az Orfűi Kézműves Egyesület mesterségeket mutat be, a gyermekek szórakoztatásáról gyermekszínház gondoskodik.


Hasonló cikkek