A NATO nukleáris fegyelemre inti Oroszországot

Nukleáris fegyelemre intette Oroszországot a NATO a szerdán kezdődött kétnapos, védelempolitikai kérdésekről szóló csúcstalálkozóján Brüsszelben – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

“Oroszország versenyt fut a NATO-val”, az elmúlt hónapokban olyan új rakétatechnológiai fejlesztéseket jelentett be, amelyek a NATO-nak és az Amerikai Egyesült Államoknak is kihívást jelenthetnek – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy pár hete a 80-as évek óta példátlan nagyságrendű, több ezer kilométeren átívelő hadgyakorlatot tartott Oroszország és Kína. További feszültségeket szülhet, hogy a NATO elismerte Georgia területi egységét és javasolta az ország felvételét a katonai szövetségbe. Azonban az orosz-ukrán konfliktus után nyilvánvaló, hogy a Kaukázus és a Fekete-tenger térsége saját biztonsága szempontjából kiemelt fontosságú Oroszországnak – tette hozzá.

A szakértő arra is kitért, hogy a NATO-csúcson tárgyaltak a védelmi kiadások emeléséről is, amely leginkább az Amerikai Egyesült Államoknak előnyös, hiszen ha a tagországok elérik a 2 százalékos GDP-arányos katonai költségvetésűket, akkor az egyrészt tehermentesítené az országot, másrészt fellendíti hadiiparát.

MTI


Hasonló cikkek