A német gazdaság növekedése megállíthatatlan

Németország gazdasága a korábbi előrejelzésekhez képest is sokkal jobban fog teljesíteni jövőre.

Az öt vezető német gazdaságkutató intézet (DIW Berlin, ifo Institut, IW Kiel, IWH és RWI) 0,2 százalékponttal megemelte idei és jövő évi német GDP-növekedési előrejelzését. Őszi prognózisukban 2,0 százalékos növekedést jeleztek az idei évre és 1,8 százalékosat 2019-re. Mostani, tavaszi prognózisukban pedig az idei évre 2,2 százalékos növekedést, jövőre pedig 2,0 százalékosat várnak.

“Zökkenőmentesen folytatódik a német gazdasági fellendülés, a kapacitáskihasználtság növekedése miatt azonban lassan már ‘ritkulni kezd a levegő’ a gazdasági szereplők körül”

– foglalta össze az intézetek közösen készített prognózisának legfőbb megállapításait Timo Wollmershäuser, a müncheni ifo intézet konjunktúrakutatási részlegének a vezetője.

Az intézetek a foglalkoztatás növekedését és a munkanélküliségi ráta csökkenését vetítik előre. A foglalkoztatottak száma a 2016-os 43,6 millióról és a tavalyi 44,3 millióról az idén 44,9 millióra, jövőre pedig 45,3 millióra emelkedik. A munkanélküliségi ráta pedig, ami 2016-ban még 6,1 százalék volt és tavaly 5,7 százalékra csökkent, az idén tovább esik, 5,2 százalék lesz, jövőre pedig 4,8 százalék.

Az infláció az idei gyengülés után jövőre ismét növekedik a vezető gazdasági szakemberek meglátása szerint. A két évvel ezelőtti 0,5 százalékos és a tavalyi 1,8 százalékos fogyasztói árindex eszerint az idén 1,7 százalékra csökken, 2019-ben pedig 1,9 százalék lesz.

A német folyó fizetési mérleg (a javak, szolgáltatások és átutalások forgalmának az egyenlege) a 2017-es 262,6 milliárd euróról az idén 277,0 milliárd euróra emelkedik, jövőre pedig 284,5 milliárd euróra, azaz a bruttó hazai termék sorrendben 8,0, 8,2 és 8,0 százalékára.

A világgazdasági növekedést a német kutatók 3,4 százalékosra becsülik az idei évre, 0,3 százalékponttal magasabbra az őszi prognózisban jelzettnél. Jövőre a növekedési ütem 3,1 százalékra lassul, ami 0,2 százalékponttal haladja meg az előző prognózisban megadottat.

Az euróövezetben a növekedés a magas kapacitáskihasználtság mellett is tartja lendületét, holott egyre növekszik a hiány a szakképzett munkaerőben. A növekedési ütem azonban emiatt hosszabb távon lassulni fog. Az idei 2,3 százalékos GDP-növekedés jövőre 1,9 százalékra csökken. Az infláció az idén 1,5 százalék, jövőre 1,7 százalék lesz.


Hasonló cikkek