A pozitív személyiségű ember kézírása

Nemcsak a mostani politikai, társadalmi szférában, de minden korban gyakran előforduló olyan helyzetekkel kell szembenéznünk, hogy akár képesítésünknek nem megfelelő munkát kell végeznünk, mivel valahogyan el kell tartani gyermekeinket, önmagunkat, esetleg másoknak is segítenünk kell.

Ez a kényszerű helyzet azonban olyan lelki- pszichés megterhelést jelenthet az egyén számára, amelynek következtében frusztrálttá válhat, nem teljesít megfelelően nemcsak a munkában, de az élet egyéb területein sem. Fokozatosan, permanensen leépítheti saját személyiségét, alámegy a korábbi elvárásainak úgy önmaga, mint környezete, és embertársaitól való elvárások vonatkozásában is. Ha kényszerű helyzetét véglegesnek tekinti akár a pszichés nyomás következtében fizikai betegségek is megjelenhetnek.

Egy erős személyiségű ember azonban képes fölemelni önmagát, talpra áll, és bár pillanatnyilag elégedetlen a munkájával, de mivel átmeneti megoldásként számol vele, ezért különösebb zavart nem okoz személyiségében a változás.

Ehhez hasonló frusztráltság, kiégettség figyelhető meg a frissen nyugállományba vonulóknál is. Az érzés, hogy már nincs rájuk szükség, vagy csak egy lelassult mentális, fizikai közegben kell élniük mindenképpen megváltoztatja a pszichés hozzáállást az élet minden területén. Ezekre a helyzetekre fel lehet készülni, hiszen többnyire nem egyik percről a másikra következnek be. Új, tartalmas elfoglaltságokat kell keresni, új barátságokat, új lehetőségeket, vagy régebbi dédelgetett álmainkat is meg lehet valósítani.

Hogyan jelenik meg a kézírásban a például kényszerpálya miatti frusztráltság?

Elsősorban megfigyelhető az írás regresszivitása, a nívóhanyatlás, előfordulhatnak életerő csökkenést jelző rajzolatok, például a jobbra lefelé lejtő sorok. Ha ezek a tendenciák erősödést mutatnak a személyiség széttöredezhet, széteshet, a gondolatok-tettek között fokozatosan megszűnhet a kohéziós erő, és logikusan a kézírás is töredezettségett, szétesettséget tükröz. A betűk nem alkotnak egységes szavakat, mintegy különállnak, a mondatok egybefolynak, a mondanivaló értelmezhetetlenné válik.

Erősen lecsökkenhet a személy önbecsülése, amelynek következtében kérdéses a talpraállása is.

A személyiség komplex vizsgálatához régebbi, több írásminta szükséges, valamint a jelenlegi spontán kézírások.

 

Nyitókép: Illusztráció

 


Hasonló cikkek