A Saul fia a legnézettebb magyar film az Üvegtigris 3 óta

Senki nem gondolta volna, Andy Vajna filmipari kormánybiztos pedig aztán végképp nem, de a hazai közönség visszacsábítását megcélzó Filmalap fennállása óta a Saul fia aratta a legnagyobb sikert a mozikban. 142 420 nézőjével letaszította Csányi Sándort a trónról, és immáron nem a Coming out, hanem a Saul fia az utóbbi évek legnézettebb magyar filmje.

A Vajna-korszak legnézettebb mozifilmjei

1. Saul fia – 142 420 néző
2. Coming out – 141 760 néző
3. Liza, a rókatündér – 126 855 néző
4. Argo 2 – 110 168 néző
5. Megdönteni Hajnal Tímeát – 104 945 néző

 

A hat évvel ezelőtti Üvegtigris 3 óta nem néztek meg ilyen sokan magyar filmet, Rudolf Péter vígjátékát több mint 300 ezren látták a magyar mozikban. Gránitba vésett tény nálunk, hogy a magyar nézőket nagy számban kizárólag vígjátékkal lehet a mozikba csábítani. Próbálkoztak a hazai rendezők erdélyi thrillerrel, hortobágyi westernnel és kutyaapokalipszissel, mindhiába, közelébe sem értek a könnyedebb vígjátékok 100 ezres nézőszámának.

És ez nem kizárólag a film minőségéről, hanem a nézők bizalmatlanságáról is szólt. A hazai gyártású vígjátékot még elfogadják, nagyobb részt azért, mert annak hagyománya van nálunk, illetve ez a legfogyaszthatóbb műfaj. De ha valamilyen itthon szokatlanabb zsánerben alkot a magyar filmes, akkor máris a lehetetlenséggel határos pár tízezernél több nézőt találnia hozzá.

Ezt a pár tízezernél húzódó határvonalat törte át a Saul fia, majd meg sem állt addig, amíg az elmúlt év legnagyobb közönségsikereit le nem nyomta. Példája örömteli, rendkívüli és sajnos egyben elszomorító is.

Örömteli, mert azt mutatja, hogy nem csupán vígjátékokkal lehet százezres nagyságban a mozikba csábítani a magyarokat. A Saul fia hatása talán abban is megmutatkozik majd, hogy a hazai nézők bátrabban ülnek majd be újító szándékú, nehezebben emészthető magyar filmekre, illetve több történelmi témájú alkotásnak ad majd zöld lámpát a Filmalap.

Osztom Röhrig Géza véleményét, én is szívesen néznék filmet Don-kanyarról, Trianonról, meg még úgy egy tucat történelmi személyről. Csak jöjjön olyan filmes, akinek a kiválasztott téma, Röhrig szavaival élve, tényleg a „legeslegdrágább ügye”, mert akkor lehet olyan átütő erejű, mint amilyen a Saul fia volt.

Rendkívüli sikerszériát tudhat maga mögött Nemes Jeles holokausztdrámája, ami ráadásul még nem ért véget, hiszen az Oscart is begyűjtheti a film. Ez az egész azonban egy kicsit elszomorító is, hiszen a filmvilág legrangosabb, illetve legnagyobb hírverést kapott díjai kellettek a kíváncsiság olyan fokú felélesztéséhez, hogy a Saul fia megelőzze itthon az Argo 2-t, vagy a Coming out-ot.

A Saul fia elképesztő sikere persze ettől még megmarad örömtelinek. A legfontosabb az, hogy iszonytató háborús dráma létére eljutott a közönséghez. És talán idén már nagyobb bizodalommal fogunk beülni a magyar filmekre, még úgy is, ha azok nem vígjátékok.

Forrás ITT


Hasonló cikkek