A szlovák egyetemisták fele fontolgatja, hogy elhagyja az országot

A szlovákiai egyetemi hallgatók 50 százaléka nem zárta ki, hogy a tanulmányai elvégzése után külföldön telepszik le – derült ki az IVO társadalomkutató intézet friss tanulmányából. A fiatalokat főként a jobb életszínvonal és a karrier csábítja a nyugati országokba.

Az IVO és a Focus ügynökség reprezentatív felmérésben 512 fiatalt kérdeztek meg arról, hogyan képzelik el a jövőjüket a tanulmányaik után (a megkérdezettek fele végzős diák volt). A válaszadók 50 százaléka beismerte, gondolkodik azon, hogy inkább külföldre költözik. Közülük 14 százalék tartósan telepedne le, 36 százalék pedig egyelőre átmeneti távozásról beszélt. Ha ezt az arányt kivetítjük a teljes szlovákiai hallgatói közegre, akkor körülbelül 137 ezer fiatal fontolgatja a távozást, közel 39 ezer tartósan, 99 ezren pedig ideiglenesen.

Akik a tartós távozást említették, jóval határozottabbak, mint azok, akik csak átmeneti kiköltözésről beszéltek.

Az IVO intézet elemzői hangsúlyozták: a potenciális távozók aránya rendkívül magas, ez pedig az ország működése szempontjából számos problémához vezet. Szlovákia megválik emiatt a kvalifikált munkaereje egy jelentős részétől, ennek hatása pedig közvetlenül is érződik az oktatásügyben, az egészségügyben, a szociális szolgáltatásokban és számos egyéb közigazgatási területen. Az orvosok és a tanárok elöregedésére, valamint az egyre növekvő munkaerőhiányra már évek óta figyelmeztetnek a szakmai szervezetek.

Ráadásul Szlovákia lakossága fokozatosan elöregedik, ami a nyugdíjrendszer fenntartása és az egészségügy megfelelő működése szempontjából is komoly veszélyeket rejt magában.

Az egyetemisták főként a szlovákiai gazdasági helyzet miatt akarják elhagyni az országot. „Például a szociális juttatások vagy a munkanélküliek nem megfelelő támogatása is ide tartozik. Az országimázs szempontjából az sem szerencsés, hogy a fiatalok távozásában szerepet játszanak a demokrácia és a politikai kultúra különféle deficitjei, valamint a korrupció és a klientelizmus” – közölte Velšic.

A fiatalok emellett fontosnak tartják az idegennyelv-tanulást, az új kultúrák megismerését, valamint az oktatás minőségét is.

A diákok közül inkább a keleti régiókban élők biztosak abban, hogy elhagyják Szlovákiát. A távozást fontolgatók jelentős hányada matematikát és informatikát tanul. Szintén magas a távozni vágyó orvostanhallgatók száma, és a hazai egészségügy szempontjából aggasztó adat, hogy jelentős részük már el is határozta magát a távozás mellett.

A legnépszerűbb célállomás a hallgatók körében egyértelműen Csehország, ide készül a válaszadók 22 százaléka. Népszerűnek számít még Németország, Ausztria, Spanyolország, Svájc, Dánia, Olaszország és Nagy-Britannia is.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek