A tűzoltók szerint manapság sokkal biztonságosabb az aratás, mint régen

A nyári betakarítási munkák amellett, hogy nagy igénybevételt jelentenek a mezőgazdászoknak, igen tűzveszélyesek is. Kellő körültekintéssel kell rá felkészülni, de különösen fontos a munkagépek tűzvédelmére, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok ismerete, betartása is.

Megesik, hogy az akár több tíz hektárnyi terményt megsemmisítő tüzet gépből kipattanó szikra okozza, de a műszaki meghibásodás mellett az emberi mulasztás is ott szerepel a betakarításkor keletkezett tűzesetek listáján. „Régen valóban több tűzesethez riasztottak ki bennünket az aratási szezonban mint mostanában. A mezőgazdászok modernebb, biztonságosabb gépekkel dolgoznak, a régi kombájnok és nehézgépek sokkal hamarabb elromlottak vagy felhevültek, gyakran lángra is kaptak. A mai technológiával ezt könnyebb megelőzni, persze az emberi faktor még mindig nagy szerepet játszik a balesetek megelőzésében.” – nyilatkozta Milan Sučka, a Tőketerebesi Járási Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka. “A mezőgazdászok már jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonsági előírások betartására. Rendszeres tűzvédelmi oktatáson is részt kell venniük. Megesik azonban, hogy az aratás után néhányan szabálytalan tartlóégetésbe kezdenek, vagy épp aratás közben eldobják a parázsló cigicsikket, és ezzel komoly károkat okoznak.” – magyarázta Sučka.

„A kombájnban és a traktorokban mindig ott van a tűzoltókészülék, de ha a száraz mezőn kigyulladna az egyik munkagép, nem hiszem, hogy sokat tehetnék. A lángok a széllel kombinálva perceken belül leégethetik az egész búzatáblát. Az aratásokon ideális esetben mindig egy vízzel teli tartálykocsinak és egy ekével felszerelt traktornak kellene a mezőre kísérni a kombájnt, hogy időben megfékezhessék a lángok terjedését.” – nyilatkozta Matyi Oszkár battyáni mezőgazdász

Kizárólag olyan gépekkel szabad dolgozni, amelyek sikeresen átmentek a tűzvédelmi felülvizsgálaton. Fontos a gépek akkulmulátorának megfelelő burkolása, hiszen egy apró zárlat is tüzet okozhat. A szántóföldeken szigorúan tilos a gépeket üzemanyaggal feltölteni, valamint nyílt láng használatával járó karbantartási munkát végezni. Aratás közben sem szabad dohányozni, még a munkagépek vezetőfülkéjében sem.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Németi Róbert felvétele


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek