A Yotengrit közösség nyári napfordulós (Ispiláng) ünnepéről.

Rábapatonán, a Diófa Vendéglőben, 2015. június 20.-án a „Régi Rend” szerinti Ispiláng ünnepen csodálatos érzés volt részt venni. Mikor odaértünk, Elli és Feri (kedves vendéglátóink) fogadtak bennünket. Már állt a jurta, amit addigra be is rendeztek a meghívott hagyományőrzők.

Rövid megnyitó után Dr. Darnói Tibor szólt HAMSA címmel a Yotengrit lényegéről, feladatáról, küldetéséről, párhuzamairól. A Gyepű Farkasai Hagyományőrzők (Horváthné Márti és Horváth Balázs vezetésével) rendhagyó történelem órát tartottak (bár minden történelem óra ilyen lehetne!). Pintér István Attila előadásában következett a regejárás partipárduccal – csodálatos mesék, regék, történetek a magyar és a rokon lelkű népek mondakincséből. Az ebédszünet az ebédre elég volt ugyan, de arra rövid, hogy régi és új ismerősök kötetlen beszélgetésekben elmélyülhessenek. Viszont Noszov Valentin előadása a vallás és az asztrológia kapcsolatáról nagyon érdekesnek bizonyult, és szintén beszélgetésbe ment át. Szabó László irányításával testtudat alapgyakorlatokat próbálhattunk ki. Majd Dr. Deli-Balogh Ildikó elgondolkodtató előadásán vettünk részt, aki nemzetünk sorskérdései közül a gyermekvállalásról, egészségmegőrzésről és a környezetszennyezés hatásairól beszélt. Ezután elhangzott a tűzözön és vízözön legendája (a Yotengrit szerint), és egy belső tűz meditációval felkészültünk az ünnepi Szerre. A szertartást és az emlékezetes parázson járást Szabó László vezette.

Nagyszerű napot élhettem át, remek társaságban, jó hangulatban. Különösen tetszett, hogy a program maradéktalanul és a kiírt idő szerint megvalósult, de teret kapott a kellő rugalmasság is. A program megzavarása nélkül néhányan külön beszélgetésbe mélyedtek a jurtán kívül, mások Imre Bácsa sírjához és volt otthonához látogattak. Nem keletkezett állandó jövés-menés, de voltak akik közben érkeztek, mások távoztak, a gyerekeknek pedig lehetőség adódott a jurtában maradni vagy odakint játszani választásuk szerint. Mindezt, ismétlem, a főprogram maximális tiszteletben tartásával, annak késleltetése vagy megzavarása nélkül. A főprogramokon mindezzel együtt úgy 20-30 között mozgott az állandó létszám.
Nagyon tetszett az is, hogy az ünnepen résztvevők a lehető legvegyesebb életkorúak, karon ülő kicsiktől az idősebbekig. Örvendetesen sok volt a gyerek.
Nagyszerű az is, hogy ízelítőt kaptunk közösségek összekapcsolódásából: egy pilisi közösség tagjai érkeztek a Szerre és a parázson járásra, és ezekben részt is vettek (pontosan 30-an voltunk a Szeren).
Megvalósult tehát az összekoccanástól mentes együttlét, valamint a kötöttség és a rugalmasság egyszerre.
Szóval – a magam részéről nagyon jól éreztem magam. Köszönöm vendéglátóinknak, a szervezőknek és előkészítőknek, a szervezetőknek, a meghívott előadóknak és programvezetőknek, minden egyes résztvevőnek, és a lélekben velünk ünneplőknek.

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek