A Zenekadémián ad koncertet a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Saint-Saëns, Bizet és Berlioz művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar keddi hangversenyén Hamar Zsolt vezényletével a budapesti Zenekadémián.

A koncert nyitányaként Bizet Arles-i lány kísérőzenéjéből az I. és II. szvit részletei hangoznak el, Polina Csarnetszkaja Saint-Saëns V. zongoraversenyét adja elő, míg az est második részében Berlioz Fantasztikus szimfóniája szólal meg

– közölte a zenekar az MTI-vel.

Alphonse Daudet Az arles-i lány (L’Arlésienne) című színművéhez Georges Bizet felkérésre komponált kísérőzenét. Ennek részleteiből készített később nagyzenekari szvitet, amely I. szvitként ismert. Az arles-i lány II. szvitjét a zeneszerző halála után barátja, Ernest Giraud állította össze.

Berlioz Fantasztikus szimfóniájának költői programját 14 változatban fogalmazta meg, amelyek között nincs jelentős eltérés. A mű képzeletbeli főhőse mindegyikben a művész, akit egyetlen rögeszme, a szerelem gyötör.

Saint-Saëns ötödik zongoraversenyét az egyiptomi melléknévvel szokták emlegetni, részben azért, mert a mű 1896-ban Egyiptomban keletkezett, részben pedig középső tételének keleties hangzású dallamai miatt. A mű világosan tagolt nyitótételén Beethoven és a korai romantikus mesterek hatása érződik, a szólista technikai felkészültségét próbára tevő finálé zenéjét pedig a könnyedség jellemzi.

A hangverseny szólistája Polina Csarnetszkaja, aki 1991-ben született az oroszországi Mitiscsiben. A muzsikus nemzetközi zenei versenyeken gyűjtött be díjakat, s Európa több országában lépett fel sikerrel.


Hasonló cikkek