Áder János megkoszorúzta a torontói 56-os emlékművet

Áder az első magyar államfő, aki az október 23. évfordulóján keresi fel az észak-amerikai magyar közösségeket.

Áder az első magyar államfő, aki október 23. évfordulóján keresi fel az észak-amerikai magyar közösségeket.
A megemlékezés virágait helyezte el a torontói emlékműnél Hoppál Páter, az Országgyűlés Magyar-Kanadai Baráti Tagozatának elnöke is.

A köztársasági elnök a nap folyamán korábban megtekintette a négyévi szünet után idén újból megnyitott torontói magyar főkonzulátus leendő irodáját. Szabó Stefánia főkonzul az MTI-nek elmondta, hogy a hivatal 2009 elején zárt be. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormánynak választási ígérete volt, hogy a képviseletet a helyi magyarságra való tekintettel újból megnyitja.

Erről az év elején hozott határozatot a kormány és az öt fővel működő hivatal már megkezdte a munkát az Első Magyar Református Egyház irodájában. A leendő állandó hivatalban azonban még tart a kivitelezési munka, ott a félfogadás a jövő év elején kezdődik meg.

A torontói főkonzulátus konzuli kerülete három tartományra terjed ki: Ontarióra, Manitobára és Saskatchewanra.

A kanadai magyarság túlnyomó többsége, mintegy 80-100 ezer ember Ontarióban él. A másik nagyobb tömb Vancouver környékén található, ahova a köztársasági elnök észak-amerikai magyar közösségeket felkereső körútja során szintén ellátogat majd.

Az államfő felkereste a Torontói Egyetemet, ahol mások mellett megbeszélést folytatott Robert Austinnal, a tanintézmény magyar programjának vezetőjével. A találkozón részt vettek az egyetem magyar származású oktatói, valamint több üzletember is.

Áder János helyi idő szerint szerda este csoportos állampolgári eskütételen vesz részt és ünnepi beszédet mond majd az Árpád-házi Szent Erzsébet Magyar Katolikus Templomban.

MTI

Related posts:

  1. Áder János gratulált a hercegi párnak A köztársasági elnök levélben gratulált Vilmos cambridge-i hercegnek és…
  2. Elfogadta Ferenc pápa Áder János meghívását Ferenc pápa pénteki vatikáni találkozójukon elfogadta Áder János köztársasági elnök…
  3. Áder Amerikába megy Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a külhoni magyarság meghívására kedden…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek