Aláírták a koalíciós szerződést Németországban

merkelalairtakkoliciosAláírták Berlinben a nagykoalícióról szóló szerződést a konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) vezetői.

A következő német kormány munkáját megalapozó dokumentumot a szeptemberi parlamenti választások utáni 85. napon véglegesítették. A szerződést Angela Merkel ügyvezető kancellár, a CDU elnöke, Sigmar Gabriel, az SPD elnöke és Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke, valamint a három párt főtitkára és parlamenti frakcióvezetője írta alá.

A megállapodás “jó alapot biztosít Németország jövőjének alakításához” – hangsúlyozta Angela Merkel. A nagykoalíció “nagy feladatok elvégezésére kötött koalíció” – fogalmazott. A három párt gondoskodni akar arról, hogy a német emberek a ciklus végén, 2017-ben “még jobban éljenek, mint ma” – mondta a politikus a törvényhozás alsóháza, a Bundestag képviselői irodaházában rendezett aláírási ünnepségen, amelyen 700 vendég vett részt.

A “nagykoalíció a kisemberekért” dolgozik majd – emelte ki Sigmar Gabriel.

Horst Seehofer azt hangsúlyozta, hogy “nagy beszédek helyett most már el kell kezdeni kormányozni”.

A 185 oldalas, Németország jövőjét formálni című koalíciós szerződés kidolgozásában 300-nál is több politikus vesz részt, a munka több mint egy hónapig tartott. Az előzetesen november végén aláírt szerződést időközben jóváhagyták a konzervatív uniópártok vezető testületei, az SPD-nél pedig pártszavazást tartottak róla. A tagság 75,96 százaléka szavazott arra, hogy a szociáldemokrata párt fogadja el a szerződést, így a 2005-2009-es ciklus után újra nagykoalíció alakul Németországban.

Joachim Gauck államfő hétfőn hivatalosan javasolta a Bundestagnak, hogy válassza meg ismét kancellárnak Angela Merkelt.

Forrás: MTI/PannonHírnök


Hasonló cikkek