Amerika visszavonta a Huawei elleni szankciókat

Úgy tűnik, Donald Trump amerikai elnök feloldja a Huawei elleni embargót – számol be a HVG. A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, illetve az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján derült ki, hogy az Egyesült Államok és Kína ismét megkezdi a kereskedelmi tárgyalásokat.

A találkozón egyébként az elnök több, tőle szokatlan engedményt is tett, többek közt abba is belement, hogy bevegyék a klímakérdést a G20 zárónyilatkozatába.

A mostani döntéssel egyelőre csak keretet teremtettek egy potenciális megállapodáshoz, az ugyanakkor már biztos, hogy ismét lehetővé fogják tenni, hogy az amerikai cégek beszállítsanak a kínai vállalatnak. Mint ismeretes, Trump május közepén nagy erőkkel ment neki a Huaweinek, a szankciók miatt többek között az is ellehetetlenült, hogy az új kínai telefonokon Androidot használjanak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az amerikai elnök miért változtatott álláspontján, ahogy azt sem, hogy milyen hatással lesz az embargó feloldása. Elképzelhető, hogy a Huaweinél inkább fel akarnak készülni a hasonló helyzetekre, és függetleníteni szeretnék magukat az amerikai cégektől. Saját operációs rendszert például egy ideje már fejleszt a vállalat.

Forrás: HVG


Hasonló cikkek