Árvízvédelmi készültség Ipolytarnócon

Október 14-én Ipolytarnóc polgármestere elrendelte a harmadfokú árvízvédelmi készültséget az Ipoly folyó vízszintjének jelentős emelkedése miatt. Gál István azért intézkedett, mert a folyó csütörtök virradóra kilépett a medréből, vízszintje reggel már meghaladta a háromszázhetven centimétert – közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Mint írják, a Nógrád megyei település önkormányzata, a Palóc Mentőcsoport két szervezetével, a HELP-Mentőegyesülettel és a Karancs Természetjáró és Védő Egyesülettel, valamint az Ipolytarnóc települési önkéntes mentőcsoporttal már szerda reggel megkezdte a megelőző védekezési munkálatokat. Kilenc lakóépület homokzsákos védelméről gondoskodtak. A családi házakban összesen huszonketten élnek, ebből tizenkét ember került befogadóhelyen elhelyezésre a csütörtöki napon.

Az Ipoly  nagy esőzések alkalmával gyakran árasztja el a települést, ilyen időszakokban nem ritka, hogy árvízvédelmi készültséget rendelnek el. 2013-ban és 2016-ban több ingatlan is veszélybe került, miután a víz elöntötte a falut. Idén márciusban is volt árvízvédelmi készültség Ipolytarnócon, de nem történt különleges esemény.


Lakatos Kati

Hírek szóban és írásban Nógyrád megyéből a PannonHírnök HazaiTükör rovatában. Küldetésem Gárdonyi után szabadon, Lámpás. A felnövő nemzedékek oktatása.

Hasonló cikkek