Aszteroidák befogására készített terveket a NASA

Aszteroidák befogására készített terveket az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), két elképzelést is közzétettek a jövőbeli misszióról.

Az egyik elképzelés szerint egy egészen kicsi égitestet ejtenének fogságba gigászi karommal vagy ugyancsak gigantikus, felfújható zsákkal, és Hold körüli pályára állítanák, így vehetnének róla kőzetmintákat. A másik elképzelés szerint sokkal nagyobb aszteroidáról űrjármű hasítana le egy 9 méteresnél kisebb darabot.

Eddig legalább hat lehetséges célpontot azonosítottak, az első számú közülük az az apró, 2011 MD jelzésű égitest, amely 2011-ben száguldott el a Földtől körülbelül 12 ezer kilométerre, és amelyet már alaposabban megvizsgáltak földi és égi teleszkópokkal.

A mintegy hatméteres égitest súlyát 100 tonnára becsülik, de olyannyira porózus, hogy csak egyharmada áll kőzetből, a többi üres tér.

A NASA-nak az év végéig kell eldöntenie, hogy a két elképzelés közül melyiket valósítja meg. A befogásra ítélt égitestet ráérnek kiválasztani egy évvel az akció előtt.

MTI

Related posts:

  1. Újabb holdszondát indított a NASA Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) felbocsátott egy szondát péntek este…
  2. A NASA tévedésből tiltott ki kínai tudósokat egy konferenciáról Az amerikai űrkutatási hivatal kínai médiajelentések szerint a hét végén…
  3. A Föld-Hold rendszert is lefotózza a Jupiter-szonda A Jupiter felé haladó szonda szerda este repül el…

Hasonló Bejegyzések bitosítva a Yet Another Related Posts Plugin segtségével.

Yarpp


Hasonló cikkek