Az Alteo bevétele 37 százalékkal nőtt tavaly

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. tavaly 25,573 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, 37 százalékkal többet, mint az előző évben – derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn közzétett adatokból.

A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, nem auditált eredménykimutatás szerint a konszolidált EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 110 százalékkal 3,78 milliárd forintra nőtt. Ez a jelentés szerint elsősorban az energiatermelési (piaci) és a kiskereskedelmi szegmensek dinamikus növekedésének, valamint az Alteo tulajdonába került Bőny térségben található 25 megawattos szélerőműpark belépésének köszönhető.

A társaságcsoport működési eredménye 59 százalékkal nőtt az előző évihez képest, 1,653 milliárd forintra.

A nettó eredmény 45 százalékkal elmaradt a bázisidőszakitól, ami alapvetően a megvalósult befektetések miatt erőteljesen megnövekedett értékcsökkenési kiadásokra és a nettó pénzügyi eredmény romlására vezethető vissza a jelentés szerint.

A jelentésben kiemelik, hogy az Alteo tavaly március végén sikeres, zártkörű tőkeemelést hajtott végre 2 milliárd forint értékben, valamint a növekedési célokkal összhangban júniusban további 1,7 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki részben a lejáró kötvények refinanszírozása céljából. Az Alteo részt vett a MNB által indított Növekedési Kötvényprogramban, azzal a kiemelt céllal, hogy hosszú lejáratú kötvény kibocsátásával kiváltsa rövidebb lejáratú projekthiteleinek egy részét. Kiemelik, hogy az energetikai beruházások megtérülése hosszabb időt vesz igénybe, és a finanszírozás lejárati struktúrája kedvezően változott az NKP-s refinanszírozással. A kötvénykibocsátás értéke 8,8 milliárd forint volt, amelyből eddig 6,7 milliárdot fizettek vissza.

Az Alteo részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír pénteken 866 forinton zárt, az elmúlt egy évben 695 és 900 forint között forgott.

MTI

A nyitókép illusztráció.


Hasonló cikkek