Az esztergomi Suzuki-gyár reakciója a vírushelyzetre

A világjárvány eredményeképp több magyarországi autógyár is felfüggesztette a termelést. A győri Audi után az esztergomi Suzuki-gyár is ideiglenesen szüneteltette a munkát, amelyet a koronavírus járvány terjedésének növekvő kockázatával, ehhez kapcsolódóan pedig a munkavállalók egészségének és biztonságának védelmével magyaráztak.

2020. március 23-tól előzetesen április 3-ig tervezték a felfüggesztést, de ma bejelentették: az esztergomi gyártás az eredetileg tervezetthez képest további 2 hétig szünetel.

Nem ez az első rendkívüli intézkedése a hazai Suzuki-gyárnak a koronavírus hatására: közel hatszáz, túlnyomórészt kelet-magyarországi magyar és ukrán, kölcsönzött munkástól vált meg nemrégiben.

A döntés oka az volt, miszerint hatékony munkavégzésre törekednek a cégnél, ezzel együtt azt is leszögezték azonban, mindent szeretnének megtenni annak érdekében, hogy vállalatuk a lehető leghamarabb visszaállhasson a korábbi működésre. A vírus okozta átmeneti időszakban fontos számukra, hogy a folyamatos bérfizetést minden munkavállalójuknak biztosítani tudják, és jelezték: az állásidő, a munkaidő áthelyezés, az otthoni munkavégzés, illetve a fizetett szabadság lehetősége adott a náluk dolgozóknak.

Hozzátették, azt az információt adták a munkaerő kölcsönző cégek részére, hogy a mostani koronavírusos járványügyi helyzetben szolgáltatásaik igénybevételét szüneteltetik, de jelezték, a termelés újbóli indulásakor ismét igénybe kívánják venni.

Fontos lépést tettek meg a határzár miatt itt rekedtek érdekében, akik ugyanis ezen okból kifolyólag nem tudnak hazamenni, számukra a Magyar Suzuki Zrt. lakhatási támogatást nyújt.

A gyár kifejezte bizakodását, hogy a járvány okozta rendkívüli helyzet mielőbb megoldódik, és minél hamarabb újra tudják indítani Esztergomban a termelést. Hangsúlyozták azt is, hogy most munkatársaik biztonsága számukra az elsődleges szempont.


Hasonló cikkek