Az online számlázással csökkent a nem könyvelt bevételek aránya

Az elektronikus fizetés és az online számlázás nem csak a pénzügyi szolgáltatásokat teszi könnyebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá, de a gazdaság kifehérítését is nagyban segíti. Többéves távlatban a nem könyvelt bevételek feltételezett aránya 5-6 százalékponttal 14-15 százalékra csökkent  – derült ki a K&H kkv-k körében végezett felméréséből.


Az MTI-nek küldött hétfői közleményben felidézik: az elmúlt egy évben több olyan kormányzati intézkedés is született a digitalizáció kapcsán, amelyet alapvetően vagy uniós szabályozás vagy a vírushelyzet indokolt, eközben viszont a gazdaság – ezen belül is főként a kereskedelem – kifehérítésére is nagy hatással van.

Tavaly márciusban indult az azonnali fizetési rendszer és a másfél millió forint feletti készpénzfizetés korlátozása. Míg tavaly július 1-jétől kizárólag az adószámos magánszemélyek, egyéni vállalkozók és vállalkozások számára kiállított számlákat kellett a NAV-hoz beküldeni, addig idén január 1-jétől már minden magánszemélynek kiállított számlát is jelenteni kell az adóhatóságnak.

Ezek a szabályozások arra ösztönzik a kkv-kat, hogy online számlázó programot használjanak, mivel így egyszerűbb megfelelni az előírásnak. 2021-től pedig minden online pénztárgép mellé biztosítani kell az elektronikus fizetés lehetőségét.

A K&H kkv-k körében végezett felmérése alapján ezek az online számlázást és elektronikus fizetést támogató lehetőségek fokozatosan beépülnek a kkv-k mindennapi pénzügyi gyakorlatába, és segítik a gazdaság kifehérítését. Ezt mutatja, hogy a korábban jellemző, 20-22 százalékos könyvelési látencia – azon bevételek aránya, amelyet az iparági szereplők a megkérdezett kkv-k szerint nem könyvelnek – az elmúlt 5 évben fokozatosan 14-15 százalékra mérséklődött. A gazdaság kifehérítése szempontjából az 5-6 százalékpontos csökkenés jelentős eredménynek számít, és igazolja, hogy nem egy hirtelen változás történik, hanem sokéves távlatban látható a fokozatos javulás – írták.

Üzlet | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek