Az Orosz embergó margójára

barany_laszlo_Baromfi terméktanács

Baromfi Termék Tanács: fájni fog a tilalom több okból is!

Az Oroszország által bevezetett korlátozó intézkedések a magyar baromfi ágazatban működő cégeket több ok miatt is érzékenyen érintik, a közvetett hatások lesznek a legerősebbek – vélekedett Bárány László, a Broilerszövetség elnöke, a Baromfi Termék Tanács (BTT) volt elnöke az MTI megkeresésére.

    

Bárány László szerint a magyar baromfitermékeknek az orosz piacról a tilalom miatt kiszorult termékekkel kell majd versenyezniük az unió piacán – így belföldön is – és a harmadik országokban egyaránt, hiszen az embargó miatt piacot keresnek majd maguknak. Ez igen jelentős versenyt, esetenként hátrányt jelent a magyar termékek számára. A szakember jelezte: a brojlercsirke kivitele Oroszországba nem jelentős, viszont a magyar kacsa-, a liba-, valamint pulykahúst, amelynek exportja nagymértékű, közvetlenül is rendkívül kedvezőtlenül érinti a tilalom.
    Az elnök utalt rá: csütörtökön éppen orosz vevőivel tárgyalt, amikor értesült az orosz korlátozó intézkedésekről. A nála tartózkodó orosz üzletemberek szerint az egyes államokkal szembeni tényleges embargós intézkedéseket az adott ország Oroszországgal szembeni megnyilvánulásai határozzák majd meg. 
    Arról is beszéltek, hogy az embargós intézkedések miatt kieső élelmiszerek egy részét Oroszország várhatóan Dél-Amerikából pótolja. Ezért előreláthatólag például Brazília, Argentína és Chile vámmentességet kap a hazájukba szállított élelmiszerekre. A hiányzó áruk egy részét pedig Oroszország maga termeli majd meg, így például a csirkehús egy részét, mivel az idei orosz gabonatermés jobb lett a vártnál.


Hasonló cikkek