Az Osztrák Néppárt nagyarányú győzelmével zárultak a felső-ausztriai választások

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) nagyarányú győzelmével zárultak a vasárnap tartott felső-ausztriai tartományi választások, az eredmény további hat évre megerősítette hivatalában Thomas Stelzert, Felső-Ausztria eddigi tartományfőnökét.

    Ausztria tartományaiban öt, illetve hat évente tartanak tartományi választásokat, amikor a tartományi parlamentet, az önkormányzati képviselőket és a polgármestereket választják meg.
A vasárnap 16 órakor zárult felső-ausztriai választásokon a választásra jogosultak 76,37 százaléka vett részt. A 23 órai adatok szerint – a leadott szavazatok összeszámlálása után – a választást 37,61 százalékkal az ÖVP nyerte, második helyen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) végzett 19,77 százalékkal, harmadik helyre pedig az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) futott be 18,58 százalékos eredménnyel. Az Osztrák Zöld Párt (Die Grünen) 12,31 százalékot, míg a 2021 februárjában alakult Emberek, Szabadság, Alapjogok (MFG) – elsősorban Felső-Ausztriában tevékeny – törpepárt 6,23 százaléknyi szavazatot kapott. Az Osztrák Liberális Fórum (NEOS) 4,24 százalékos eredményével épphogy átlépte a 4 százalékos parlamenti küszöböt.

Hivatalos választási eredmény a levélszavazatok megszámlálása után várható.
Felső-Ausztriában hat éven át az ÖVP és az FPÖ kormányzott koalícióban, és a vasárnapi választási eredmények alapján a koalíció fennmaradása várható, annak ellenére, hogy az FPÖ több mint tíz százalékot veszített a 2015-ös választásokon elért eredményéhez képest.
A legnagyobb meglepetést a több mint 6 százalékos eredményével az újonnan alakult, szinte teljesen ismeretlen MFG okozta. Az országos hálózattal nem rendelkező törpepárt arról híresült el az osztrák médiában, hogy programjuk alapját a jelenlegi kormány a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedéseinek elutasítása és a védőoltással szembeni szkepticizmus képezi.

Sebastian Kurz (ÖVP) osztrák kancellár személyesen, a felső-ausztriai ÖVP pártszervezet linzi eredményváró központjában és Facebook oldalán is gratulált a győzelemhez Thomas Stelzernek.
Vasárnap Stájerország tartományi székhelyén, Grazban is önkormányzati választásokat tartottak, ahol legnagyobb meglepetésre az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) helyi szervezete 28,9 százalékkal első helyen végzett, megelőzve a Néppártot (25,7 százalék). Siegfried Nagl (ÖVP), aki 2003 óta volt Graz polgármestere elismerte a vereséget, és – még a hivatalos végeredmény bejelentése előtt – azonnali hatállyal lemondott hivataláról.


Hasonló cikkek