Az SaS szerint személyes bosszú szülte Matovič követeléseit

Ugyan Igor Matovič szlovák kormányfő hajlandó lemondani a kormányfői posztról, ám csak akkor, ha a koalíciós partnerei teljesítik feltételeit. Az SaS nem ért egyet Matovič követeléseivel – úgy vélik, azok hátterében csupán a személyes bosszúja áll.

A szlovák kormányfő azzal kezdte, hogy egy éve azzal vette a kormány irányítását, hogy olyan országot akart építeni, amelyből az emberek nem akarnak elutazni, melyben szeretnek élni. Csakhogy a nyakukba kapták a koronavírus-járvány. Szerinte a kormány sok hasznos intézkedést hozott, a Szputnyik-vakcinák beszerzése után azonban a koalíciós partnerek ellenük fordultak.

A helyzet megnyugtatása érdekében az OĽaNO elengedhetetlennek tartja Richard Sulík távozását a gazdasági minisztérium éléről, valamint Jana Bittó Cigániková távozását az egészségügyi bizottság éléről. Az OĽaNO elfogadja Jana Kolíková igazságügyi miniszter (Za ľudí) ajánlatát a távozásról és Juraj Šeliga (Za ľudí) távozását is a parlament alelnöki posztjáról. Matovič egyetért azzal is, hogy a választások eredményét figyelembe véve osszák újra a helyeket a kormányban. Ez viszont szerinte azt jelenti, hogy a SaS elveszít egy minisztériumot, amit az OĽaNO-nak kell visszaadniuk, mely tavaly átengedte azt nekik.

Amennyiben szerdáig nem sikerül egyezségre jutniuk, az SAS miniszterei benyújtják lemondásukat, a párt pedig távozik a koalícióból. „Hosszú hónapok óta tanúi lehetünk annak, hogy Igor Matovič nem alkalmas a kormány irányítására” – áll az SaS közleményében. Nem látnak okot arra, hogy a jól működő tárcavezetést átadják. Az SaS meg van győződve arról, hogy a jobb kormányzás kulcsa a kormányfő leváltása, amely jobb országvezetést, szervezést és kommunikációt eredményezne. „Nem értette meg, hogy a koalíciós válság oka ő maga” – írják.

Sulík a közleményben emlékeztet, még saját lemondását is felajánlotta, amennyiben azt követően Matovič is hasonlóképpen járt volna el. Amennyiben Matovič valamely, az OĽaNO által vezetett minisztériumnak vezetését venné át, az ajánlata tárgytalanná válna. Hozzátette: az SaS hajlandó tárgyalni arról, hogy az egészségügyi tárca vezetését elcserélve egy másikat adjanak át.

Az SaS szerint azon képviselők – Kolíková, Šeliga, Cigániková és Sulík – távozásának követelése, akik nem értenek egyet Matovičcsal, csak azt bizonyítja, hogy a kormányfő pusztán a személyes ellentéteit igyekszik megoldani, nem pedig az ország problémáit. „Értékelnénk, ha Igor Matovič megértené, hogy a választások megnyerésével nem tehet meg mindent, hanem úgy kell bánnia a hatalmával, hogy az az egész ország javát szolgálja.”

Az SaS végső soron lefekteti, ők a koalíciós válság mielőbbi megoldását szorgalmazzák, ám azzal, hogy a kormányfő hetekig hallgatott, majd pedig a követelései nyomán felülírná a koalíciós szerződést, csak elnyújtja azt. 

V4 Panoráma| Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek