Az ukrán elnök nem zár ki egy esetleges népszavazást a Donyeck-medence sorsáról

Meglepő fordulat jöhet a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésének ügyében. Az ukrán elnök a napokban egy interjúban bejelentette, hogy nem zárja ki, egy népszavazás megtartását a szakadár területek autonómiájáról. Ez egyben azt is jelentené, hogy Ukrajna végre betartja a minszki megállapodásban foglaltakat, és esély nyílhat a harcok lezárására.

Nem zárok ki egy népszavazást a Donyeck-medencéről összességében – mondta Zelenszkij az 1+1 televíziónak nyilatkozva, ahol arról is beszélt, hogy referendumot tarthatnának az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félszigetről, illetve általánosságban a háború lezárásáról is. Ugyanakkor leszögezte: Ukrajna számára szó sem lehet arról, hogy lemondjon területeiről. A kelet-ukrajnai válság lezárása érdekében közvetlen tárgyalásokat követelt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Mint mondta, Franciaország, Németország és az Egyesült Államok is támogatják ezt a kezdeményezést.

Egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint az ukránok több mint  fele szintén közvetlen tárgyalásokat szorgalmazna Oroszországgal.

A válaszadók szintén több mint fele nyilatkozott úgy, hogy a Németország és Franciaország által a donyecki és luhanszki szakadár területekre kidolgozott, de évek óta holtponton lévő rendezési tervet át kell dolgozni. Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tömeges tüntetések után annektálta az Ukrajnához tartozó Krímet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között.

Az ENSZ becslései szerint mintegy tizennégyezren veszítették életüket a konfliktusban. Moszkva elutasítja azokat a kijevi vádakat, miszerint szította a konfliktust, és fegyveres erőket állomásoztat a térségben.

Forrás: MTI

Ha tetszett a tudósítás, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek