Az ukrán elnök videoüzenetben követelte vissza Oroszországtól a Krímet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszországhoz intézett videoüzenetben követelte az elcsatolt Krím-félsziget visszaszolgáltatását – közölte pénteken a Gazeta.ru orosz hírportál. Az ukrán elnök szerint a Krím “Ukrajna napsütötte, kedves, fényes szíve volt”.

Hét éve kitépték a szívünket. Sosem feledjük, ki tette ezt és ki engedte ezt. Egyesek azt állították, hogy törvényesen és kedvesen tépték ki a szívünk.” – hangoztatta Zelenszkij. Kijelentette, hogy országa továbbra is sértve érzi magát a történtek miatt, és – mint fogalmazott – nem akar jó viszonyt Oroszországgal. Úgy fogalmazott, hogy Moszkvának vissza kell szolgáltatnia a félszigetet, véget vetve ezáltal az oroszok és ukránok közti gyűlöletnek.
Nem sokkal korábban a Krím-félsziget vezetése értelmetlennek nevezte a terület visszaszerzésére irányuló ukrán törekvéseket.

Egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én szállta meg a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról. E terület annektálását ugyanakkor a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el, így az Európai Unió sem.

Az Európai Unió a Krím-félsziget és Szevasztopol jogellenes elcsatolása nyomán, 2014 márciusa óta több lépésben korlátozó intézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben; egyebek mellett az orosz gazdaság bizonyos ágazatait célzó gazdasági szankciókat rendelt el.

Forrás: MTI

 

Világ tükör | Pannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook 

 


Hasonló cikkek