Azbej Tristan: nemzeti politikává emelkedhet a Hungary Helps

Azzal, hogy az Országgyűlés szerdán elfogadta a magyar humanitárius segítségnyújtásról, a Hungary Helps programról szóló törvényt, az nemzeti politikává emelkedett

– mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Azbej Tristan elmondta: a Hungary Helps program két évvel ezelőtt indult, politikai kezdeményezésként, és tulajdonképpen összefoglalta a magyar humanitárius segítségnyújtás alapelveit.

Mint mondta, ilyen alapelv, hogy Magyarország a migrációt helyben szeretné megelőzni, és, hogy a válságrégiókban nyújt segítséget, hogy ne kelljen útnak indulniuk az ott élő embereknek. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak az üldözött keresztény közösségekre, mert – mint az államtitkár fogalmazott – ez a világon a legüldözöttebb vallási csoport, és úgy gondolják, megérdemlik a szolidaritást, ami a megmaradásukhoz, túlélésükhöz kell.

Azbej Tristan elmondta azt is, a világon felfigyeltek a magyar programra, mint a migráció megelőzésének helyes módjára.

Mint mondta, a Hungary Helps program nemzeti politikává emelkedett és ezt a státuszt rögzíti a szerdán elfogadott jogszabály. Hozzátette: a jogszabály rögzíti Magyarország hozzáállását a migrációs és humanitárius válságokhoz, emellett megadja a keretrendszerét és eszközeit a programnak azzal, hogy létrehoz egy támogatáskezelő ügynökséget.

Forrás: MTI, s4c.news

 


Hasonló cikkek