Barack Obama veszélyesnek tartja a populizmus útját

Barack Obama volt amerikai elnök aggodalmának adott hangot az Észak-Amerikában és Európában tapasztalható populizmus miatt, amelyet a Brexithez (az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséhez) hasonlóan veszélyes útnak nevezett az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) sevillai csúcstalálkozóján tartott előadásában szerdán.

“Én az emberek egyesítésében hiszek, nem a szétválasztásukban” – fogalmazott az egykori elnök, aki a kétnapos rendezvény díszvendégeként szót emelt a “valódi és képzeletbeli falak” ellen.

Barack Obama szerint a populizmus előretörése az emberek azon félelméhez kapcsolódik, amelyek társadalmi-gazdasági státuszuk elveszítésének lehetősége miatt éreznek.
Hozzátette: a szélsőjobboldali populizmus “nem csak a kisebbségek és a bevándorlás ellen irányul, hanem a férfi és nő közötti egyenlőség ellen is, mert továbbra is a patriarchátust védi”.
Figyelmeztetett arra, hogy ez az egyenlőtlenség egyes országokban a gazdasági kilátások romlásához fog vezetni.
Az egykori amerikai elnök kitért arra is, hogy az előítélek, félelmek mérséklésében segít az utazás, más helyek, kultúrák megismerése. “Az utazás gazdagít” – jegyezte meg.
A turizmus “a világ megértésének egy formája”, hozzájárul egy nyitott és toleráns világ előmozdításához – hangsúlyozta felszólalásában Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök felszólalásában, aki megnyitotta a rendezvényt.

Mint mondta, a társadalomnak szüksége van erre a szektorra a bizalmatlanság elűzése, a látókörök szélesítése érdekében, hogy “ne falakat emeljen, vagy új határokat teremtsen”.
A két politikus az esemény keretében négyszemközti megbeszélést is folytatott. A találkozóról kiadott hivatalos spanyol kormányzati közlemény szerint közösen elemezték a fiatalokat érintő kihívásokat, valamint azt, hogy miként lehet előremozdítani az új generációk munka, illetve lakhatási lehetőségeit segítő terveket.
Beszéltek továbbá az oktatás és a nemek közti esélyegyenlőség fontosságáról, illetve az éghajlatváltozásról és annak a bolygóra kifejtett romboló hatásáról is.
Az Utazási és Turisztikai Világtanács 19. csúcstalálkozóján 180 ország mintegy 1600 turisztikai szakembere vesz részt, az ágazat legnagyobb vállalatainak vezetői, meghatározó szereplői vannak jelen azért, hogy értékeljék, elemezzék a turizmus globális folyamatait, változásait és fenntarthatóságát.
Gloria Guevara, a WTTC elnöke nyitóbeszédében azt mondta: a turisztikai ágazat “aranykorát” éli, és a különböző kormányok legjobb szövetségese a munkahelyek, a jólét megteremtésében, valamint a szegénység csökkentésében.

 


Hasonló cikkek