Befejeződött a Tokaji Írótábor

Szerdán kezdődött és péntekig tartott a 43. Tokaji Írótábor. A résztvevők ezúttal a nemzeti identitás és a globalizáció egymáshoz való viszonyát vizsgálták meg közösen.

 

A Rákóczi-pincében tartott megnyitón Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke mondott ünnepi köszöntőt. Felidézte az 1972 óta eltelt időszakot és megfogalmazta az írótábor legfontosabb feladatát: a konferencia kezdettől fogva identitásképző és erősítő szerepet is ellátott és nagymértékben hozzájárult a diktatúra felszámolásának előkészítéséhez, a szükséges változások megfogalmazásához; a jó irányt pedig az időnként kialakult heves viták igazolták.

Az idei, a Nemzeti kultúra és mítosz a globális átalakulás korszakában címet viselő tanácskozás folyamán az írótábor résztevői arra keresték a választ, hogy tisztában van-e a magyarság a kulturális és hitbéli gyökereivel, képes-e hagyományait átmenteni a 21. századba, illetve milyen mértékű szervezőerővel bír manapság a művészet és a vallás. A témát az irodalom mellett a néprajz, a történettudomány és az antropológia nézőpontjából is megvizsgálták, negyven előadó közreműködésével. A tábor vendége volt többek közt Jókai Anna író, Balázs Géza nyelvész és Hoppál Mihály néprajzkutató. A Tokaji Esték sorozat keretében alkotóműhelyek, folyóiratok, felolvasóest, kiállítás és hangverseny várta az érdeklődőket, emellett még megemlékeztek Nagy László születésének 90. és Németh László halálának 40. évfordulójáról.

 

Nyitókép: Illusztráció


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek