BÉT: Az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 401,14 pontos, 0,99 százalékos emelkedéssel, 40 733,70 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 10,4 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek a pénteki záráshoz képest.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője elmondta, hogy a magyar piacon alapvetően pozitív volt a hangulat, szinte egész nap emelkedett. A BUX indexet az OTP jelentős, több mint 2 százalékos erősödése húzta fel, a többi vezető részvény ára kisebb mértékben nőtt.

A szenior elemző szerint pénteken az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások, illetve a Brexitről érkező, pozitívnak tekinthető hírek miatt nagyobb emelkedés volt a világ tőzsdéin. Az Egyesült Államok és Kína ugyanis pénteken előzetes részleges megállapodást kötött. Hétfőn azonban lefelé korrigáltak az európai piacok, Kína ugyanis közölte, azt is szeretnék elérni, hogy decemberben se emelkedjenek a vámtarifák. A kínai fél ehhez kötné a megállapodás aláírását, ezt azonban az Egyesült Államok elutasítja. Emiatt egy picit negatív volt a hangulat, később azonban javult – mondta.

A devizapiacon a török líra gyengült. Törökország ellen újabb szankciók vannak kilátásban, miután Észak-Szíriában beavatkozott a kurdok ellen katonailag. Az Egyesült Államok ezt ellenzi, újabb gazdasági szankciókat vethetnek ki, ha folytatódnak a hadműveletek – mondta Varga Zoltán. Hozzátette, a forintot ez most szerencsére nem érintette, a lengyel zlotyval együtt kis mértékben erősödni tudott.

A Mol 16 forinttal, 0,56 százalékkal 2890 forintra erősödött, 1,3 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 270 forinttal, 2,09 százalékkal 13 200 forintra nőtt, forgalmuk 7,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,22 százalékkal 446 forintra emelkedett, forgalma 230,8 millió forint volt.

A Richter-papírok ára 22 forinttal, 0,46 százalékkal 4842 forintra nőtt, forgalmuk 1,2 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4035,46 ponton zárt hétfőn, ez 39,47 pontos, 0,97 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva.


Hasonló cikkek