Beteljesülhet az autósok vágyálma: nem lesz gond az otthon felejtett forgalmiból

Az autósoknak a jövőben nem kellene maguknál tartaniuk a forgalmi engedélyt és a jogosítványt egy parlamentnek beadott törvénymódosítás értelmében, mert azt a rendőrök egy ellenőrzésnél az informatikai rendszerben le tudják kérdezni – írja az Index.

A forgalmi engedélyt illetően, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény vonatkozó passzusa kiegészülne egy olyan sorral, hogy a “jármű magyar hatóság által kiállított hatósági engedélyét a belföldi forgalomban a vezetőnek nem kötelező magánál tartania.”

Ez a szabály vonatkozna a gépkocsikra, motorkerékpárokra, a mezőgazdasági vontatókra, a négykerekű segédmotoros kerékpárokra, a pótkocsikra és a lassú járművekre.

Mindössze annyi szerepel a törvény részletes indokolásánál, hogy “a módosítás biztosítja, hogy a belföldön nyilvántartásba vett jármű vezetőjének a forgalmi engedélyt ne kelljen magánál tartania, mivel azok a közúti közlekedési nyilvántartásból ellenőrizhetőek”.

A jogosítványt illetően, a mostani szabály úgy szól, hogy a “közúton járművet az vezethet, aki a biztonságos vezetésre alkalmas állapotban van, a jármű vezetéséhez előírt engedéllyel rendelkezik“. Ez módosulna arra, hogy “engedéllyel vagy az engedélynyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultsággal” kell rendelkezni. Ehhez a tervezet indokolásként azt fűzi hozzá, hogy “ha a vezetői engedélyt belföldön már nem lesz kötelező a polgárnak magánál tartania, akkor a vezetési jogosultsága az engedély-nyilvántartásba bejegyzett érvényes vezetési jogosultság alapján ellenőrizhető, a szövegcserés módosítás erre irányul”.

Ez az új szabályozás a törvény szövege szerint 2023. január 1-jén lépne hatályba.

A tervezetben továbbá az is szerepel, hogy a járművezetőnek külföldön szüksége lesz vezetői engedélyre és a forgalmi engedélyre mint okmányra, ezért a vezetői engedélynek és a forgalmi engedélynek a fizikai kiállítása továbbra is szükséges marad.


Hasonló cikkek