Betű-Kép-Vers tárlat nyílt a kecskeméti könyvtárban

Első közös tárlatával debütált Szolláth Katalin és Molnár Péter, kecskeméti alkotóművész-házaspár

A kecskeméti Katona József Könyvtár elkötelezett a helyi és környékbeli művészek munkájának pártolásában, népszerűsítésében. Időszakos kiállításokon, az épületben található nyilvános terekben kínál lehetőséget számukra, hogy megismerhessék alkotásaikat a könyvtárlátogatók. Így kaphatott helyet Szolláth Katalin és Molnár Péter első közös, Betű – Kép – Vers címet viselő tárlata a megyei könyvtár nagytermében, melynek a napokban tartották meg ünnepélyes megnyitóját.

A nyitóbeszédet a nyugalmazott főiskolai docens, Kriskó János tartotta, aki hosszú évek óta ismeri és figyelemmel kíséri Szolláth Katalin művészi pályáját. A közös élményekkel, emlékekkel gazdagított beszédében szó esett az alkotópáros ihletének forrásáról.

Szolláth Katalin grafikusművésznek az irodalom és a versek, Molnár Péter festő-grafikusnak pedig a vízparti kavicsok, kövek, homokszemek és az írott szövegek adnak ihletett, mely „múzsák” a most bemutatott munkáikban is vissza-visszaköszönnek.

Pályafutásukban egy 2015-ös kiállítás hozta el a fordulópontot, amely egybefűzte a művészek sorsát és mindeközben alkotófolyamataikra is hatással volt.

Szolláth Katalin rézkarcai és grafikái felől a festészet irányába fordult, amely munkáira a szenvedélytől átitatott nagy formák és az erőteljes piros szín dominanciája jellemző. Molnár Péter önmagát visszahúzódó művészként aposztrofálja, eddig a lassú alkotás és a ritkaságszámba menő kiállításokon való részvétel jellemezte, ám mindezek az utóbbi években érzékelhető fejlődésnek indultak.

A Virág Ágnes művészettörténész rendezésében megalkotott kiállítás megnyitójára szép számú közönség volt kíváncsi. A könyvtár nyitvatartási idejében augusztus 7-ig látható a tárlat.

A megnyitó keretében az alkotók két képet ajándékoztak a könyvtárnak. Szolláth Katalin „Kitérő” Csukás István Szerelmes vers című művéhez készült képe, illetve Molnár Péter Borsószem hercegnő (részlet a rajzfilmből) című műalkotása a jövőben a könyvtár nyitott tereiben lesznek láthatók.

Szolláth Katalinnak már két korábbi alkotásai is látható a könyvtárban. Évekkel ezelőtt adományozta a Találkozások című pasztellt és „Hazafelé” – Kecskemét, Nagykőrösi utca című képét az intézménynek – írja a BAON.

 

Révhegyi Andrea


Hasonló cikkek