Birkózás: Ligeti nagy csata végén lemaradt a kvótáról

Ligeti Dániel minimális, 3-2-es vereséget szenvedett a szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében, így lemaradt a kvótáról a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs versenyén, Szófiában.

    A szombathelyiek Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes klasszisa remekül birkózott a délelőtti programban, Puerto Ricó-i riválisát, majd üzbég ellenfelét is könnyedén, meggyőző teljesítménnyel verte. Az ugyanakkor már a sorsoláskor biztos volt, hogy karrierje harmadik olimpiájához óriási bravúrt kell bemutatnia, mivel az ágára került a szófiai szabadfogású mezőny egyetlen orosz versenyzője, a két héttel ezelőtti Európa-bajnoki ezüstérmet nyert Szergej Kozirjov.
Ligetinek lelkileg sem lehetett könnyű felkészülni a csütörtök esti elődöntőre, mivel az Eb-n is találkozott az orosszal, aki kevesebb mint három perc alatt technikai tussal nyert ellene.

Ezúttal Ligeti sokkal összeszedettebb volt és Kozirjov sem parádézott. Az első pillanattól érezhető volt, hogy hatalmas a tét és mindkét birkózó feszült és roppant óvatos. Az első másfél percben nagyon messziről “simogatták” egymást, nem kapaszkodtak össze és nem indítottak akciót. A bírók végül megunták a látottakat és Ligetit figyelmeztették, majd intették, és mivel a magyar a következő fél percben sem csinált akciót, az orosz jutott 1-0-s előnyhöz. Kozirjov ezt követően nem sokkal egy gyors lábratámadást indított, majd megdobta riválisát, aki esés közben az oldalára ki tudott fordulni, így az orosz négy helyett két ponttal növelte előnyét (0-3).

Kozirjov biztos, ám nem behozhatatlan előnnyel kezdhette a második menetet, melyben végig csak a védekezésre figyelt. A meccs a folytatásban sem volt közönségszórakoztató, mivel Ligeti nem akart meggondolatlanul kezdeményezni, Kozirjov pedig egyáltalán nem akart megindulni. Utóbbi viszont nemcsak passzív volt, hanem sokszor szabálytalan is, a mérkőzésvezető többször figyelmeztette ujjtörésért és nyakra támasztásért is, majd az utolsó percben a sokadik után meg is intette (1-3) őt.
Az egy pont némileg visszaadta a magyar reményeket, ugyanis Ligeti már egy kétpontos akcióval egyenlíthetett, ami egyúttal győzelmet is ért volna a számára.

A 31 éves magyar szabadfogású ment is előre, de támadásra csak néhány másodperccel a vége előtt szánta el magát, és hiába sikerült kiléptetnie Kozirjovot a szőnyegről, ez csak egy pontot ért, ami azt jelentette, hogy 3-2-re veszített, így a londoni és a riói olimpiával ellentétben Tokióban nem lehet ott a nehézsúlyú mezőnyben.
A szófiai viadal nyitónapján három magyar volt érdekelt, ám csak Ligeti jutott el az elődöntőig, mivel Veréb István (86 kg) a negyed-, Kuramagomedov Murad (74 kg) pedig a nyolcaddöntőben veszített. Ezzel pedig eldőlt, hogy a szakágat az olimpián csak a világbajnoki bronzérmes Muszukajev Iszmail (65 kg) képviseli majd.
A bolgár fővárosban pénteken a nők következnek, a mezőnyben szintén három magyarral, Dénes Mercédesszel (53 kg), Barka Emesével (57 kg) és Németh Zsanettel (76 kg). Ahogy a szabadfogásúaknak, úgy a nőknek is döntőbe kell jutni az olimpiai kvótához.

Sport | PannonHírnök

Kövessen minket: Facebook 


Hasonló cikkek