Biztosítva a vízkészlet: befejeződött a Tisza-tó tavaszi feltöltése

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) befejezte a Tisza-tó tavaszi feltöltését, a várható aszályos időszakra készülve a magasabb, 735 plusz-mínusz 5 centiméteres nyári vízszintre duzzasztották a tározót – írja az MTI.

A normál, 725 plusz-mínusz 5 centiméteres nyári vízszinthez képest A Kötivizig többletként tízmillió köbméter jó minőségű vizet tározott be a Tisza-tóba annak érdekében, hogy a várható aszályos időszakban a térségben megnövekvő vízigényeket ki tudja elégíteni. A plusz vízmennyiség nemcsak a vízkészlet-gazdálkodásban teremt biztonságot, hanem kedvezőbb feltételeket nyújt a tó élővilága és a turizmus számára is.

Két lépcsőben zajlott a Tisza-tó idei tavaszi feltöltése. Az elsőben – március 22-től április 5-ig – a vízszintet a Kisköre-felső vízmércén mért 620 centiméterről 690-re emelte az üzemeltető. A második – április 6-22. közötti – szakaszban pedig a tározót a magasabb nyári vízszintre, a Kisköre-felső vízmércén mért 735 plusz-mínusz 5 centiméteres tartományba duzzasztotta.


Hasonló cikkek