Citromlé másként – avagy mire jó még az ízesítésen kívül?

Fotó: shutterstock
Fotó: shutterstock

Amikor épp készítünk magunknak egy frissítő limonádét, talán nem is gondolnánk, mi mindenre használhatjuk még a citrom megmaradt felét. Segítőtársunk lehet a konyhában és a fürdőszobában egyaránt, és helyettesíthetjük vele a drága bolti tisztítószereket. Arról nem is beszélve, hogy ezzel még a környezetünket sem szennyezzük.

 9 ötlet, mire jó még a citromlé az ízesítésen kívül

1. A citromlé segít kiűzni a kellemetlen szagokat a hűtőből. A megromlott élelmiszer eltávolítása után tegyünk pár cseppnyi citromlevet egy vattára, és egy kis tálba vagy alátétre helyezve tegyük be a hűtőbe pár órára.

2. Az elszíneződött vagy hagymától, haltól, foghagymától „illatozó” fa vágódeszkákat könnyedén felfrissíthetjük, ha végigdörzsöljük őket egy kettévágott citrommal. 

3. A citrom „gyógyszerként” sem utolsó: a citromos víz rendszeres fogyasztása segít megszabadulni a huruttól, elmulasztja a hányingert, enyhíti az asztma tüneteit, csökkenti a vesekő kialakulásának kockázatát, szabályozza a vérnyomást, feldobja a hangulatunkat, elűzi a fáradtságot, és enyhíti a reumás tüneteket.

4. Citromlé és só segítségével szép fényessé tehetjük a króm csaptelepeket.

5. Ha szeretnénk megszüntetni a műanyag ételhordók erős hagymaszagát vagy a répaköret okozta narancssárga árnyalatát, áztassuk citromos vízbe. 

6. Ha nem tudtuk megállni, hogy kinyomkodjuk a pattanásainkat, és most sötét foltok éktelenkednek a bőrünkön, rendszeresen kenjük be citromlével, és elhalványíthatjuk őket.

7. Egyszerűen távol tarthatjuk a hangyákat, a bolhákat és a csótányokat a konyhától, ha citromos vízzel mosunk fel, vagy citromlevet csepegtetünk a küszöbre vagy az ablakpárkányra.

8. Ha túl sokáig állt a fejes saláta, és felhasználás előtt azt látjuk, hogy a levelei már egy kicsit löttyedtek, áztassuk be őket citromos vízbe, és tegyük be egy órára a hűtőbe.

9. Megelőzhetjük, hogy a karfiol főzés közben megbarnuljon, ha nyersen csepegtetünk rá egy kis citromlevet. Így a karfiolrózsák szép fehérek maradnak, és sokkal esztétikusabb lesz az étel.

 


Hasonló cikkek