Cseh kormány – újabb diplomamunka vitatható

Lubomír Metnar védelmi miniszter lehet a cseh kormány harmadik tagja, aki egyetemi diplomamunkájának vitatható részei miatt szintén távozásra kényszerülhet Andrej Babis miniszterelnök  kormányából. 

A cseh közszolgálati televízió kedd esti híradójában közölte: Lubomír Metnar egyetemi diplomamunkájának néhány része legalábbis kétségeket  kelt, bár ebben az esetben nincs szó tipikus plágiumról. A miniszter a közszolgálati televízió közlésére reagálva nem zárta ki, hogy egyetemi diplomamunkájával kapcsolatban felmerült kétségek akár lemondásához is vezethetnek.

Metnar a Kollektív beruházások című diplomamunkáját 2004-ben védte meg az Ostravai Egyetemen Ostraván. A munka néhány részében  alapvető módon hiányzik például a konkrét források megjelölése, amelyekből a szerző merített, s szabadon idéz. Ez a mai követelmények szerint lényeges hiányosság.

A védelmi miniszter diplomamunkájában –  ellentétben két volt kollégájával Tatiána Malá igazságügyi miniszterrel és Petr Krcál munkaügyi és népjóléti miniszterrel –  nem másolt le mások munkájából egész oldalakat, illetve bekezdéseket. Malá és Krcál az ügyek nyilvánosságra kerülése után távoztak a kormányból.

Lubomír Metnart saját bevallása szerint meglepték a televízió által megállapított tények, s azt mondta:  tanulmányozza diplomamunkáját, és azután nyilatkozik. Nem zárta ki, hogy két volt kollégájához hasonlóan az ő ügye is lemondással végződhet.

“Mérlegelni fogok mindent, és biztos, hogy ezt az eshetőséget sem zárom ki”

– nyilatkozta a televízióban.

A cseh védelmi miniszter szerdára tervezett szlovákiai látogatását az esti órákban lemondták. Nem ismeretes, hogy mindennek köze van-e a diplomamunkával kapcsolatban felmerült problémának.

Lubomír Metnar nem tagja az ANO mozgalomnak, de az ANO jelölte őt a miniszteri bársonyszékbe. Andrej Babis első kormányában Metnar belügyminiszter volt. A koalíciós kormány megalakulása után lett védelmi miniszter.

 


Hasonló cikkek