Dánia elkezdte, hazatoloncolják a szír menekülteket

Avatar

Nullára csökkentené a menedékkérők számát Dánia. Koppenhága szerint a szír főváros immár biztonságos, ezért hazatoloncolná a menekülteket.

Aja Abo Dáer érettségijére készül a közép-dániai Nyborgban. Alig várta, hogy június végén osztálytársaival megünnepelje az emlékezetes eseményt. A dán hatóságoktól nemrég kapott email azonban felülírta álmait.

Nem fogjuk meghosszabbítani tartózkodási engedélyüket – ez állt a szíriai származású diáknak és szüleinek címzett elektronikus levélben.

“Nagyon elkeseredtem. Idegennek éreztem maga, miután Dánia mindent megvont tőlem. Csak ücsörögtem némán, és bőgtem” – mondta a 20 éves diák.

Sok más, Damaszkusz környékéről származó menekült kapott ehhez hasonló üzenetet Dániában.

A dán hatóságok tavaly nyáron biztonságosnak minősítették Szíria fővárosát. Azóta szírek százaitól vonták meg dán tartózkodási engedélyüket – vagy egyszerűen nem hosszabbították meg.

Noha a háború nem fejeződött be, és emléke élénken él mindenkiben, a dán illetékesek úgy vélik: Damaszkuszban annyira jó a helyzet, hogy a menekültek hazaküldhetők” – mondta Charlotte Slente, a dán menekült-tanács (DRC) főtitkára.

Dánia az egyetlen európai ország, amely visszavonja a szírek tartózkodási engedélyét.

00

A határozat „visszafordíthatatlan”, azaz nem lehet ellene fellebbezni. A hazatérőknek ellenük irányuló támadásokra, megtorlásokra és üldözésükre kell felkészülniük – hangoztatta Slente. „Tény, hogy nem folynak harcok Damaszkuszban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a város biztonságos a hazatérő menekültek számára.

Dánia és Szíria között nincs együttműködés

Nemcsak az emberi jogi szervezetek – a DRC és az Amnesty International – kérdőjelezik meg Mette Frederiksen miniszterelnök álláspontját, aki nullára csökkentené a menedékkérők számát Dániában. A kisebbségi, szociáldemokrata kormányát gyakran támogató baloldali pártok is tiltakoznak a beharangozott intézkedések ellen.

„SZÍVTELENNEK ÉS KÖNYÖRTELENNEK” NEVEZTE AZ AJA ABO DÁERHEZ HASONLÓ DIÁKOK KITOLONCOLÁSÁT A RADIKALE VENSTRE, VAGYIS A SZOCIÁL-LIBERÁLIS PÁRT SZÓVIVŐJE.

Honnan tudja Dánia, hogy vajon Szíria biztonságos-e? Hiszen épp a bizonytalan helyzetre való tekintettel zárta be ottani nagykövetségét” – írta Kristian Hegaard.

Miután Dánia és Aszad rendszere között megszűnt a kapcsolat, a menekülteket nem lehet kitoloncolni – hangoztatják a baloldali pártok. Jelenleg azokat a szíreket, akiknek lejárt a tartózkodási engedélye, vagy nem hagyják el önként Dániát, deportáló táborokba zárják.

„Hagyják őket dolgozni és tanulni”

Akár évekig is várhatnak a szíriai helyzet rendeződésére. Ebbe bele is őrülhetnek. Ez alatt az idő alatt engedélyezni kellene, hogy hozzájáruljanak Dánia felvirágoztatásához, dolgozhassanak és tanulhassanak – hangoztatja Hegaard, aki szerint ebből hazájának sokkal több haszna származhatna.

Aja Abo Dáer osztálytársai nyílt levelet írtak az integrációs miniszternek, amiben arra kérték: ne engedélyezze a dánul folyékonyan beszélő szír lány kitoloncolását, hanem tegye lehetővé, hogy valamelyest törlessze a dán társadalom iránti tartozását.

LEVELÜK SÜKET FÜLEKRE TALÁLT. A MINISZTER, MATTIAS TESFAYE AZT NYILATKOZTA: BÍZIK A HATÓSÁGOK ELBÍRÁLÁSÁBAN, ÉS NEM TESZ KIVÉTELT CSAK AZÉRT, MERT VALAKI MEGJELENT A TÉVÉBEN.

A lánytól eltérően két bátyját, akik egy évvel korábban menekültek el Szíriából, nem fenyegeti a kitoloncolás veszélye, mert hadkötelesként magasabb szintű védettséget élveznek.

A döntés felelőtlen, mert családokat fog szétszakítani” – mondta Charlotte Slente.

Mette Frederiksen kormányfő a szociális politikát illetően balra, a bevándorlást illetően jobbra húz. Hosszú távú terve, hogy teljesen leállítsa a Dániába igyekvő menedékkérőket.

Azok a menekültek, akik elhagyják Dániát, a kormány pénzügyi támogatására számíthatnak.

forrás: index

Nyitókép: euronews

 

Világ tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek