Davis Kupa – Bravúr után közel a továbbjutás

Marozsán Fábián és Valkusz Máté bravúrral megnyerte a párost szombaton, így a vendégek meglepetésre 2-1-re vezetnek a Sydneyben zajló Ausztrália-Magyarország tenisz Davis Kupa-selejtezőn.

    A pénteki nyitónap végén 1-1-re állt a párharc, mivel Piros Zsombor kikapott Alex de Minaurtól, majd Fucsovics Márton legyőzte Thanasi Kokkinakist. A folytatásra eredetileg Fucsovicsot és Marozsánt jelölte Nagy Zoltán kapitány, ám végül a két fiatalt küldte pályára párosban, kímélendő Fucsovicsot a soron következő egyes meccsre.
A 22 éves Marozsán és az egy évvel idősebb Valkusz remek választásnak bizonyult, mert kiválóan állta a sarat a Ken Rosewall Arenában a John Peers, Luke Saville kettőssel szemben. Az ellenfélnél a 33 éves Peers igazi párosspecialistának számít, 12. ezen a világranglistán, 26 tornát nyert meg – köztük a 2017-es Australian Opent és két ATP-világbajnokságot -, továbbá vegyes párosban tavaly olimpiai bronzérmes lett a női világelső Ashleigh Barty oldalán.

A 25 éves Saville – aki 53. a páros rangsorban – ugyanakkor először lépett pályára a válogatottban.
Az ausztrálok kiváló hálójátékkal 2:0-ra elhúztak, a következő négy gém viszont a hátulról irányító magyaroké lett, aztán 4:4 után egy újabb brékkel Marozsánék szettelőnybe kerültek. A második játszmában 5:4-ig egyetlen bréklabdát láthatott csak a váratlanul gyér közönség – a magyarok elképesztő labdameneteket nyertek meg -, mígnem  Saville semmire elvesztette az adogatását, ami már a vendégek diadalát jelentette. A mérkőzés 1 óra 10 percig tartott.

“Őrületes meccs volt, én nem vagyok páros játékos, talán most játszottunk ötödször együtt Fábival” – mondta a pályán adott interjúban Valkusz.
“Az volt a terv, hogy agresszívak leszünk, és mivel az ellenfél jó a hálónál, hátulról próbáljuk megnyerni a pontokat. Nem vártuk, hogy 2-1-re mi fogunk vezetni, remélem, Marci is hozza a következő mérkőzést” – tette hozzá.

A párharc negyedik felvonásában Fucsovics lép pályára a másik éljátékos, Alex de Minaur ellen.
A sydneyi csata győztese részt vehet a DK-döntő szeptemberi csoportküzdelmeiben – ahonnan a legjobbak a novemberi negyeddöntőbe kerülnek -, míg a vesztes szeptemberben osztályozót vív a világcsoportban maradásért.
Eredmény:
Davis Kupa, selejtező:
Ausztrália-Magyarország 1-2 – állás a páros után
—————————————————-
John Peers, Luke Saville-Marozsán Fábián, Valkusz Máté 4:6, 4:6
később:
Alex de Minaur-Fucsovics Márton
Thanasi Kokkinakis-Piros Zsombor
pénteken játszották:
Alex de Minaur-Piros Zsombor 7:5, 6:2
Thanasi Kokkinakis-Fucsovics Márton 6:7 (4-7), 6:1, 3:6


Hasonló cikkek