Demonstráció és ellen demonstráció volt Miskolcon

Két demonstráció zajlott egyszerre a belvárosban vasárnap délután. A Mi Hazánk Mozgalom a Kormányhivatal épülete előtt, míg a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Hősök terén tartott megmozdulást.

A rendőrség elzárta egymástól a két tábort, így nem történt rendbontás. A Mi Hazánk Mozgalom rendezvényén először Novák Előd, a mozgalom alelnöke szólt a jelenlévő mintegy félezer fős tömeghez. Őt követte Pakusza Zoltán miskolci önkormányzati képviselő, majd Apáti István, Szabolcs megyei országgyűlési képviselő, végül Toroczkai László, a mozgalom elnöke tartott beszédet.

Toroczkai László beszéde a miskolci demonstráción (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

A Mi Hazánk Mozgalom „Rendet Borsod megyében, nem lesz új Trianon” címmel 16 órára hirdette meg a demonstrációját, emlékezve a Sályon brutálisan meggyilkolt 61 éves néprajzkutató asszonyra. Válaszul a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat is bejelentette, hogy ugyancsak 16 órakor békés ellen demonstrációt tart a „Hazáért, a demokráciáért” címmel.

Az ellen demonstráció Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművészének szavalatával indult, aki Horváth Gyula: Remegés című versét adta elő. A jelenlévő 600-700 fős tömeghez elsőként Lakatos Ernő, a miskolci roma önkormányzat elnöke szólt, majd helyi és országos roma vezetők, képviselők tartottak beszédet.

Szimpatizánsok a Mi Hazánk Mozgalom rendezvényén (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Mindkét demonstráció békésen zajlott, és rendbontás nélkül befejeződött. A Mi Hazánk Mozgalom szervezői a beszédek után felkérték a jelenlévőket, hogy közösen vonuljanak át Sályba, a 18 órai kezdéssel meghirdetett fáklyás megemlékezésre. Szimpatizánsaik rendőri felvezetés mellett hagyták el Miskolcot. Információink szerint – az erős rendőri jelenlétnek köszönhetően – Sályon sem történt rendbontás.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek