Digitalizálják a közlekedési vizsgáztatást

A jövőben a gépjárművezetői vizsgára jelentkezés ügyfélkapun keresztül indítható majd el, ahol az autósiskola, a vizsga helyszíne, időpontja is kiválasztható lesz.

Magyarországon évente félmilliónál többen végeznek közlekedési vizsgát. A közúti közlekedés körében 550-600 ezer vizsgaesemény vezetnek le, közülük közel 400 ezer vizsga a B-típusú jogosítvány megszerzéséhez köthető. 60-70 ezer alkalommal már dolgozó vagy leendő hivatásos járművezetők tesznek közlekedési vizsgát. Emellett évente több ezren szerzik meg a kedvtelési célú hajózáshoz, vitorlázáshoz szükséges engedélyt, és az idén januártól a nem játéknak minősülő drónok használata is képzéshez és vizsgához kötött.

A közlekedési vizsgáztatás hátterét 2022 tavaszától központosított elektronikus rendszer fogja biztosítani – ismertette Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. A korszerüsítést a közlekedési vizsgáztatás digitalizálását célzó Közúti gépjármű-, vízügyi és légügyi közlekedési-, engedélyezési és vizsgáztatási folyamatok ügyfélközpontú elektronizálása (KEVIFEL) projekt néven futtatják.

A teljes körű elektronikus ügyintézés egyszerűsíti a jogosítvány megszerzésének a menetét, kezdve a jelentkezéstől, az iskolaválasztástól. Az új rendszerbe a teljes vizsgaanyag is bekerül, és lehetővé válik az elektronikus fizetés. Egy kapcsolt fejlesztéssel a vizsgázók egységesen új informatikai eszközöket használhatnak az elméleti vizsgákon, mert a Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) minden telephelyén megújítja az eszközparkját 2021 végéig.

A vizsgabiztosok a vizsgáztatást jelenleg még papíralapú dokumentumait is közvetlenül az online központi rendszerbe töltik majd fel. A biztosok tableteket kapnak, amelyekkel a gyakorlati vizsgán az autóban ülve folyamatosan rögzítik a vizsgafeladatok teljesítését, így nem lesz szükség utólagos adminisztrációra, valós időben megtörténik a kiértékelés, átláthatóbbá válnak a folyamatok.

A KEVIFEL-fejlesztés részeként egy weboldal is készül, amely a járművek műszaki vizsgálatainak adatairól hiteles adatbázisokon alapuló tájékoztatást nyújt a gépkocsivásárlást és -értékesítést tervezők számára. Az adatlekérdezést az ÚtON mobilapplikáció továbbfejlesztett verziója is segíti majd. A KEVIFEL projektgazdája az ITM, a fejlesztést az Európai Unió vissza nem térítendő 1,8 milliárd forint támogatásából finanszírozzák, a fejlesztők a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) konzorciuma.

kreszvaltozas.hu


Hasonló cikkek