Draghi kormánya gyengíti a baloldalt, a jobboldalt erősíti

Nőtt a Liga és az FdI támogatottsága, ellenben az M5S.

Az új kormányba belépett Liga, és az ellenzékben maradt Olasz Testvérek jobboldali pártok támogatottsága emelkedett a kormányváltás hatására, miközben a meggyengült Öt Csillag Mozgalom önmaga „újraalapítását” jelentett be vasárnap. A Mario Draghi vezette kormány első két hete a jobboldalnak kedvezett a hétvégi sajtóban közölt felmérések szerint.

A február 13-án alakult kormányhoz csatlakozott Liga támogatottsága emelkedett, és elérte a 23 százalékot. A Matteo Salvini vezette párt a legutóbbi, 2018-as parlamenti választásokon 17 százalék fölött teljesített, amivel a pártok rangsorában a harmadik helyen állt. Ezt követően akkor kormányra került, és az első Conte-kormány idején túllépte a harminc százalékot. A Liga most a legerősebb párt.

A Draghi-kormány megalakulása még jobban kedvezett a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvéreknek (FdI), amely elérte a 17,2 százalékot. Az FdI a három évvel ezelőtti parlamenti választásokon öt százalék alatt teljesített. Jelenleg a harmadik legnagyobb pártnak számít, amely maga mögött hagyta az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) és a 19 százalékra becsült baloldali Demokrata Párt (PD) sarkába lépett. A Draghi-kormányba belépett Hajrá Olaszország (FI), Silvio Berlusconi irányításával, stabilan 7,6 százalékon áll.

A többi, kisebb jobbközép erőket is számolva a Liga, az FdI és a FI koalíció ereje meghaladja az ötven százalékot.

Giuseppe Conte volt miniszterelnök leváltása a korábbi kormánypártokat sújtotta: az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt hiába csatlakozott a közgazdász Mario Draghi csapatához, a választók egy része elpártolt tőlük. A PD erejét a felmérések 19 százalékra teszik, ami közel ugyanannyi, mint a 2018-as választásokon volt azzal a különbséggel, hogy akkor a baloldali párt a második legnagyobb politikai erő volt, és nem állt majdnem egy szinten a jobboldali Olasz Testvérekkel. A PD március második hétvégéjén tart országos gyűlést a folytatásról.

A kormánycserék az Öt Csillag Mozgalmat őrölték fel, amely 2018-ban a legnagyobb parlamenti erőnek számított több mint 32 százalékkal. Három év alatt az M5S először a Ligával, majd a Demokrata Párttal kormányzott, és most a Draghi-kormányban is bent maradt. Az M5S 15,4 százalékra esett vissza. A politikusok népszerűségi listáján a 69 százalékos támogatottságot élvező Mario Draghi mögött az egészségügyi miniszter Roberto Speranza, majd Giorgia Meloni és Matteo Salvini következik.

Az M5S vezetősége a vasárnap Rómában tartott találkozón a mozgalomból lett párt újraindításáról határozott. Az Öt Csillag „újraalapításának” feladatát a lemondott miniszterelnökre, Giuseppe Contéra bízták. Az M5S bejelentette, hogy mostantól „egyedül” politizál, tehát felbontja a baloldali erőkkel közös szövetséget.

Világ tükör | PannonHírnök 

Kövessen minket: Facebook 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek