Eddig csak egy személy kapta vissza állampolgárságát a kivételes eljárás alapján

kettos_allampolgarsag

A szlovák belügyminisztérium kivételes eljárásának bevezetése óta eltelt négy hónapban 44-en folyamodtak azért, hogy megvont szlovák állampolgárságukat visszaállítsák, de csupán egyikük kapta vissza azt – közölte a szlovák belügyi tárca statisztikáira hivatkozva a TASR közszolgálati hírügynökség szerdán.

A szlovák belügyi tárca egy miniszteri rendelet alapján idén február óta úgy jár el, hogy kivételes esetekben visszakaphatja szlovák állampolgárságát azoknak a személyeknek egy része, akik azt egy másik ország állampolgárságának felvétele után veszítették el.

A szlovák belügyminisztérium adatai szerint, idén februártól június harmadikáig 44 – köztük egy magyar állampolgársággal rendelkező – személy élt a kérvény beadásának lehetőségével, s csupán egy – cseh állampolgársággal rendelkező – személy kapta vissza szlovák állampolgárságát. A többi kérvényt még nem bírálta el a szaktárca.

A kivételes eljárást lehetővé tevő miniszteri rendelet alapján – amely iránt a kezdetektől fogva viszonylag csekély az érdeklődés -az érintettek az eredeti állapot visszaállítását kérvényezhetik.

A kérvények elbírálásánál döntő szempont, hogy az igénylő az adott időpontban rendelkezett-e bejegyzett lakhellyel abban az országban, amely állampolgárságának felvétele után a szlovákot elveszítette. Ez – vagyis a kérvények ilyen elvek mentén történő elbírálása – a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendelet nem hoz érdemi változást azon felvidéki magyar állampolgárok túlnyomó többsége számára, akiket a hatályos szlovák törvény eddig megfosztott szlovák állampolgárságuktól, miután bejelentették a hatóságoknak a magyar állampolgárság felvételét.

A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi formáját 2010 júniusában fogadták el, a magyar parlament könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A sokat vitatott jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy “elveszíti” szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. Ennek alapján, a szlovák belügyminisztérium adatai szerint idén júniusig 1084-en veszítették el szlovák állampolgárságukat, köztük 61-en a magyar állampolgárság felvételét követően.


Hasonló cikkek