Egyedülálló a pécsi rendőrök gyalogosvédő kampánya – Video

Baranya megyében évente közel száz gyalogos veszti életét a közutakon, saját hibájából. Nem árulunk zsákbamacskát: leginkább a „nem halló, és nem látó”, telefonját nyomkodó, és zenét hallgató járókelőket éri baleset. Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, országszerte egyedülálló kezdeményezésként az ő védelmükre festettek fel a pécsi zsaruk kreatív piktogramokat a város huszonegy forgalmas pontjára.

A Baranya Megyei Balesetmegelőzési Bizottság fülhallgatós és mobiltelefonos piktogramok felfestésével kampányol a figyelmetlen gyalogosok ellen. Mint lapunk kérdésére írták, a képernyő folyamatos nézegetése, valamint a zenehallgatás is elvonja a figyelmet a közlekedés résztvevőiről. A fülhallgató miatt nem hallunk, az okos eszközök nézegetése miatt pedig nem látunk. Ilyenkor már két érzékszervünk sem alkalmas a körülöttünk lévő világ objektív észlelésére, és ez kimondottan balesetveszélyes.

A pécsi zsaruk szerint a baleset-megelőzési kampány célja, hogy tudatosítsák a gyalogosokban azt, hogy amíg áthaladnak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ne használjanak mobiltelefont, valamint ne hallgassanak zenét a fülhallgatón keresztül.

A baranyai rendőrök nemcsak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél, hanem a nagy forgalmú úttesteken átvezető gyalogos útvonalakon is igyekeznek felhívni a gyalogosok figyelmét a biztonságos áthaladásra. Egyelőre Pécs huszonegy pontján találkozhatnak a járókelők ezekkel a piktogramokkal, de a jövőben megyeszerte számíthatnak hasonló baleset-megelőzési célú felfestésekre a közlekedők. A kampányhoz egy videó is készült:

Forrás: pecsma.hu


Hasonló cikkek