Egyre népszerűbb a zártkert vásárlása a befektetők körében, erre érdemes figyelni

Ha a területen lévő ingatlan besorolása nem lakóingatlan, akkor a legtöbb családtámogatási kedvezmény nem igényelhető a vásárláshoz.

 

Idén már akár 40-50 százalékos áremelkedés is lehet

 

Ennek ellenére egyre többen vesznek zártkertet, idén már akár 40-50 százalékos áremelkedés is tapasztalható. A külterületi ingatlanok azonban még így is jóval olcsóbbak a belterületieknél.

A drága belterületi ingatlanok mellett sok a kedvezőbb árú, de külterületen található ház is az ingatlanhirdető portálokon. Építési telkeket és zártkerteket akár befektetési céllal, akár önerős építkezés céljából országszerte keresnek az érdeklődők. Az olcsó négyzetméterár azonban nem minden – zártkert vásárlása során is lehet számolni néhány buktatóval.

 

Fotó: illusztráció

 

Hosszabb jogi procedúra során lakóházzá is átminősíthetőek

 

Zártkerteknek a település közelében lévő, külterületi, mezőgazdasági célt szolgáló telkeket nevezi a köznyelv, amelyek kisebb beépíthetőségi százalékkal rendelkeznek, ilyenek például az üdülőövezetek telkei. Ezek 50%-ban hitelezhetőek és egy hosszabb jogi procedúra során lakóházzá is átminősíthetőek, azonban elsősorban gazdasági épületek, amelyeket nem életvitelszerű lakhatásra terveztek — írja közleményében a Duna House.

A fejlettebb infrastruktúrájú területek könnyebb elérhetősége, valamint a munkalehetőségek magasabb száma miatt a Falusi CSOK-kal érintett településeken természetesen magasabb a kereslet a zártkerti ingatlanok iránt, illetve a megyeszékhelyek, nagyobb települések agglomerációi is népszerűbbek.

 

A zártkerti ingatlanok, telkek iránti kereslet a járvány óta megnövekedett

 

„A zártkerti ingatlanok, telkek iránti kereslet a járvány óta megnövekedett. Az olcsóbb otthonteremtés reményében babaváró támogatással kombinálva a gyermeket tervező családok és az elszálló élelmiszerárak miatt az önfenntartást választók között népszerű ez az ingatlantípus. Érdemes a kedvező vételáron túl is látni, hiszen jellemzően költséges fatüzeléses vagy elektromos fűtésrendszerrel rendelkező, nem lakhatási célra készült épületekről van szó. Az életvitelszerű ottlakás és a napjainkban kiemelten fontos, alacsonyabb energiafogyasztás érdekében mindenképpen kell pénzt szánni átépítésre, felújításra, de legalább a fűtésrendszer korszerűsítésére a zártkerti otthonoknál is” — mondta Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

A kereslet növekedése az árakon is érződik: idén már 40-50%-os áremelkedés is tapasztalható. Az árazás nagyban függ a lokációtól, a már bevezetett, vagy elérhető közműcsatlakozási lehetőségektől, a telek besorolásától és a rajta álló épület jellegétől. Általában nyaralókból, pincékből, szőlőfeldolgozó présházakból teremtenek lakhatásra alkalmas életteret. Az eladási áruk feleannyi, mint egy hasonló komfortfokozatú, belterületi ingatlanénak, a fenntartási költség pedig kedvező, hiszen a közművek közül általában csak a víz és a villany érhető el. Napelem telepíthető, viszont építményadót itt is kell fizetni.

 

Fotó: illusztráció

 

Állattartás, lovarda, kutyakiképzés, császárfa ültetés…

 

A befektetői körben is kelendő ez az ingatlantípus, sokan keresik például állattartás, lovarda, kutyakiképzés, császárfa ültetés, mogyorótermelés stb. céljából, és földművelésre is vásárolnak ilyen területeket a helyi gazdák. Akár tanyagazdaság, birtok is kialakítható ezeken a területeken, tehát ugyanúgy lakóházat lehet rájuk építeni, mintha belterületi építési telekről lenne szó. Gyümölcsössel, szőlővel könnyebb az átminősítési eljárás, általában 1-3%-os beépíthetőséggel kalkulálhatunk.

A „nyomott” vételár ellenére sem érdemes alapos tájékozódás nélkül elköteleződni: a hagyományos házvásárláshoz képest sokkal több nehézségbe ütközhet az ember és hosszan elhúzódhat a vásárlás folyamata. Finanszírozási szempontból is bonyolultabb a tranzakció. Piacképes ingatlan esetén lehet finanszírozó bankot találni, de nagyobb önerő szükséges és kiemelten fontos, hogy minden dokumentáció stimmeljen. Amennyiben a területen lévő ingatlan besorolása nem lakóingatlan, akkor a családtámogatási kedvezmények nagy többsége sem igényelhető a vásárlás során.

Forrás: www.napi.hu

Fotó: illusztráció

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek