Egyre több a családbarát munkahely Miskolcon

Kilencedik alkalommal hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma családbarát munkahelyek kialakítására és fejlesztésére. Az elmúlt héten négy miskolci közintézmény: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház, a borsodi Kormányhivatal, a Miskolci Törvényszék és a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. kapott Családbarát Munkahely címet.

A támogatásra olyan vállalatok pályázhattak, ahol már bevezették például a rugalmas munkaidőt, az otthon végezhető munkát, az életpályamodellt. Idén az 52 győztes Novák Katalintól vehette át a díjat, Budapesten.

Úszómedence a Borsod megyei kórház élményparkjában (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Kedden a négy miskolci nyertes közös sajtótájékoztatót tartott a borsodi megyeszékhelyen. A médiaeseménynek a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház adott otthont, amelyet főigazgatója, Dr. Révész János mutatott be.  Az újságírók megtekinthették az egészségügyi intézmény élményparkját, ahol éppen kórházi dolgozók gyermekei fürödtek a feszített víztükrű medencében, s tréningeztek a szabadtéri kondiparkban. A főigazgató elmondta, a kórház sokféle családbarát intézkedést vezetett be azért, hogy még vonzóbbá tegye az egészségügyi pályát. Az ide jelentkező fiatal orvosok számára rezidenslakásokat tudnak biztosítani, és támogatják a gyerekvállalást is. A kórház területén működik egy óvoda, ahová a dolgozók, amikor megérkeznek a munkába, be tudják adni gyermekeiket, majd munkavégzés után 5 perccel már értük is mehetnek. A most elnyert Családbarát Munkahely cím mellé járó összeget – a tervek szerint – családi rendezvények lebonyolítására fordítják majd.

Szabadtéri kondipark a kórház területén (Fotó: Vona Ildikó/ PannonHírnök)

Dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke tájékoztatott, hogy az országos bírósági hivatal elnöke 2019-et a karrier, család és egészség évének nyilvánította, ezért a Miskolci Törvényszék elkészítette a „Családi kisokos 2019.” kiadványt, amelyben összegyűjtötték és közérthetővé tették a családokat segítő kedvezmények, támogatások fajtáit, jogszabályait. Június elején a Miskolci Törvényszék, valamint a Miskolci Állatkert és Kultúrpark együttműködési megállapodást kötött a szabadidő kellemes eltöltésére.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalnak a most elnyert elismerés két és félmillió forintot jelent.  Dr. Gerőcs-Tóth Andrea főigazgató elmondta: az összeget a dolgozók gyermekeinek nyári táboroztatására fordítják. Családi napközi formájában hét héten keresztül, heti huszonöt gyermek kap majd – munkaidőben – teljes ellátást.

Sajtótájékoztatón a nyertes intézmények vezetői: (b-j) Novák Irén, Dr. Répássy Árpád, Dr. Révész János, Dr. Gerőcs-Tóth Andrea (Fotó: Vona Ildikó/PannonHírnök)

A Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője, Novák Irén arról tájékoztatott, hogy a megtett intézkedések között szerepel náluk a rugalmas munkaidő, – bizonyos munkakörök esetében – az otthonról végezhető munkavégzés bevezetése. Munkatársaik ingyenesen vagy kedvezményesen vehetnek részt a cég által szervezett programokon, foglalkozásokon. Élménysarkokat is kialakítottak, hogy hétvégén, ünnepnapokon, amikor az intézmény munkatársai dolgoznak, ott lehessenek velük a gyermekeik. A Miskolci Kulturális Központ már második alkalommal nyerte el a Családbarát Munkahely elismerést.


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek