Elhunyt Jiří Menzel

82 éves korában elhunyt Jiří Menzel, Oscar-díjas cseh rendező. A hírt felesége, Olga Menzelová közölte,

“A szeretett Jiřinko, bátrak között is a legbátrabb. Tegnap este otthon, a karjainkban a testeelhagyta a földi létünket” – fogalmazott felesége a közösségi oldalon szívszorító üzenetében.

Jiří Menzel kéttucatnyi játékfilmet, valamint dokumentumfilmet rendezett, emellett Csehországban és más országokban számos színházi előadás fűződik a nevéhez. Színészként mintegy 80 filmes és televíziós alkotásban szerepelt.

A Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért, amelyet Bohumil Hrabal művéből rendezett, 1967-ben megkapta az Oscar-díjat, de Hrabal-regény szolgált az 1980-as Sörgyári capriccio alapjául is. Az 1985-ben készült Az én kis falum című filmje – amelyben Bán János Jászai Mari-díjas színész alakítja a főszerepet – minden idők egyik legnépszerűbb cseh vígjátéka, 1986-ban újabb Oscar-jelölést hozott a számára.

“A jó vígjátéknak komoly dolgokról kell szólnia. Ha komoly dolgokról elkezdesz túl komolyan beszélni, előbb-utóbb nevetségessé válsz” – mondta egyszer.

Forrás: KÖRKÉP.SK

Nyitókép: irozhlas.cz


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek