Elindul a korona-per: Missouri állam főügyésze fellép Kína ellen

Eric Schmitt, Missouri állam főügyésze pert indít Kína ellen, arra hivatkozva, hogy az ország keveset tett a járvány megállítása ellen. A főügyész szerint Missouri is dollár tízmilliárdos károkat szenvedett a koronavírus miatt, és a helyzet nem eszkalálódott volna, ha a kínai vezetés nem akarta volna eltussolni a járványt a kezdetekkor – írja az Index.

 „A kínai kormány hazudott a veszélyről, a vírus természetéről, elhallgattatta azokat, akik figyelmeztettek volna és keveset tett a járvány terjedésének megállítására” – mondta Schmitt.

Az államügyész ezzel többek között Li Ven-liang-ra, arra a kínai orvosra is utalt, akit a rendőrség előállított, amikor felhívta a figyelmet az akkor még csak Vuhanban terjedő új vírus veszélyére, még decemberben. A rendőrség később bocsánatot kért az orvos előállításáért. Li Ven-liang később belehalt a vírusba. A 37 évesen meghalt orvos halála után állami kitüntetést kapott.

Schmitt szerint Kína felel a Missouri államban is ezreket megfertőző, emberek halálát okozó, súlyos gazdaság károkkal járó vírus következményeiért, ezért feljelentést tett Kína, a Kínai Kommunista Párt és több más kínai intézmény ellen.

Igencsak kétséges, hogy a feljelentésnek bármilyen következménye lehetne, ugyanis a külföldi kormányok széles körű védelmet élveznek az ellen, hogy per legyen ellenük indítható amerikai bíróságok előtt. Chiméne Keitner, a kaliforniai jogi egyetem professzora szerint a kezdeményezés gyakorlati következménye csupán annyi lesz, hogy a jogi aktusra pénzt kell költenie az államnak, miközben az adófizetők pénzét hasznosabban is fel lehetne használni a járvány elleni védekezésre.

Az Egyesült Államokban 819 ezer a fertőzöttek száma, 45 ezer ember halt meg a járványban. Mindkét adat több mint tízszerese a kínai hivatalos adatoknak.


Hasonló cikkek