Ellenzéki fenyegetés: ha a szociális és családügyi miniszter hozzányúl a minimálbérhez, leváltjuk

Ha Milan Krajniak (Sme rodina) munka-, szociális és családügyi miniszter hozzányúl a 13. nyugdíjhoz és a minimálbérről szóló törvényhez, akkor az ellenzéki képviselők indítványozni fogják a leváltását. Ezt kedden jelentette ki Erik Tomáš független parlamenti képviselő, az alakulóban lévő Hlas-SD párt tagja.

Ezenkívül Tomáš azt is bejelentette, hogy a Peter Pellegrini volt kormányfő körüli képviselők személyesen is támogatni fogják azokat a tiltakozó akciókat, amelyeket a szakszervezetek képviselői már jeleztek. „Nem gondoltuk, hogy az intézkedésekre ilyen gyorsan, agresszíven és arrogáns módon nyúlnak hozzá” – jegyezte meg Tomáš azt is hozzátéve,

A szociális partnerek hétfői (augusztus 24.) háromoldalú találkozóján Krajniak bejelentette, hogy a minimálbér 2021-ben 623 euró lesz, ami az előző kormány által kitalált minimálbér-számító automata összegéhez képest 33 euróval kevesebb.

“Ez megint egy nagy botrány, egy antiszociális ámokfutás, ami most Szlovákiában történik” – tette hozzá Tomáš, aki azt gondolja, hogy a miniszter hétfőn megszakította a szociális partnerek háromoldalú párbeszédét. A szakszervezetek képviselői ugyanis kivonultak a tárgyalásról. „Olyan még itt az elmúlt 30 évben nem volt, hogy a miniszter külön tárgyaljon a munkáltatók képviselőivel a minimálbérről, megegyezzen velük, és ignorálja az alkalmazottak képviselőit, vagyis a dolgozó embereket – a szakszervezeteket” – jegyezte meg Tomáš.

Forrás: ma7.sk

Fotó: TASR


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek