Előnyös az ország számára az MKB megvásárlása

MTI Fotó. Soós Lajos
MTI Fotó. Soós Lajos

A kormányülésen áttekintették az MKB megvásárlásáról szóló előszerződést, és a kormány megállapította, hogy az ország számára előnyös megállapodás jött létre.

Erről Varga Mihály beszélt szerdai sajtótájékoztatóján, ahol elmondta, az ülésen részt vett Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke is, tekintettel arra, hogy részben a jegybank végezte azt az előzetes értékbecslést, amely alapján az előszerződést megkötötték.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar állam 55 millió euróért vásárolja meg az MKB Zrt.-t, valamint, hogy a bajor fél 270 millió euróval, vagyis a vételárat jóval meghaladó összeggel tőkésíti fel az céget, vagyis a kormány pozitív szaldójú megállapodást tudott kötni.
Varga Mihály jelezte: a kabinet felhatalmazta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy az előszerződés alapján július 31-ig kösse meg a szerződést az előző tulajdonos Bayerische Landesbankkal.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a pénzügyi válság megmutatta, hogy fontos a magyar gazdaság szempontjából a hazai tulajdon növelése a pénzintézeti szektorban. Az MKB megvásárlásával 50 százalék fölé nőtt a hazai bankok aránya, így a hitelezést biztonságosabban lehet növelni, ami a gazdaságra is kedvező hatással van  – mondta Varga Mihály.

(MTI)


Hasonló cikkek