Először ült össze a Lučanský halálát vizsgáló bizottság

Monstre bizottság próbálja tisztázni az országot felkavaró esetet.

17 tagú lett az a független ellenőrző bizottság, amely Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány halálát, illetve a korábbi szemsérülésének körülményeit fogja vizsgálni. A nyilvánosságot csak a vizsgálat eredményeiről fogják tájékoztatni, amelyekről szavazni fognak.

Milan Lučanský volt országos rendőrfőkapitány múlt hét szerdán (2020. december 30.) halt meg, miután egy nappal korábban öngyilkossági kísérletet hajtott végre a börtönben.

Mária Kolíková igazságügyi miniszter kijelentette: jelenleg nem lát okot a lemondásra. Szerinte ezt a rendkívüli esetet politikai célok elérésére használják fel. Ha bebizonyosodik, hogy hibázott, készen áll rá, hogy szembenézzen ezzel. Kolíková az eddigi információk alapján meg van róla győződve, hogy Lučanský esetében öngyilkosság történt.

Egyes dokumentumokat nyilvánosságra akarnak hozni, a kamerák felvételeit nem, mivel ez meghiúsítaná a büntetőeljárást.

Denisa Saková (független) parlamenti képviselő emlékeztetett: a bizottságnak nem a nyomozás a feladata. “A cél, hogy megvizsgáljuk, hogy a büntetés-végrehajtási testület tagjai mindenben megfelelően jártak-e el.”

A bizottságban koalíciós és ellenzéki parlamenti képviselők is vannak. A Za ľudí párt képviselőin kívül a bizottság tagjai között szerepel Zuzana Čaputová jelöltje, Radovan Pala, és az ombudsman jelöltje is, Tomáš Čitbaj. Ezenkívül a bizottságban a sajtó képviselői és külföldi szakértők is jelen vannak, például Anna Šabatová, volt cseh ombudsman. A szakértőket többek között a lengyel Monika Platek fogja képviselni.

A bizottság Lučanský családját fogja elsőként értesíteni a vizsgálat eredményeiről.

Forrás: ma7.sk

Még több hír Felvidékről: V4 Panoráma


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek