Eltérően ítélik meg a franciák Emmanuel Macron kormányzásának első évét

Eltérően ítélik meg a franciák Emmanuel Macron államfő kormányzásának első évét: 57 százalékuk szerint a köztársasági elnök a választási ígéreteit hajtja végre, de szinte ugyanennyien elégedetlenek a politikájával

– derül ki az IFOP közvélemény-kutató intézetnek a Paris Match magazin, a Sud Radio és a CNew hírtelevízió megbízásából készült, szerdán közzétett felméréséből.

Az április 12-16. között készült reprezentatív felmérés szerint a franciák 58 százaléka elégedetlen az egy éve megválasztott államfő tevékenységével, míg 42 százalék elégedett.

Az egy évvel ezelőtti választási kampányban tett ígéreteit a franciák 57 százaléka szerint a köztársasági elnök megtartotta, míg 43 százalék gondolja ennek az ellenkezőjét.

Az államfő politikai tevékenységének értékelésekor a franciák 67 százaléka úgy látja, hogy a mérleg pozitív az Európai Unióval ápolt viszonyt illetően, 63 százalékuk elégedett Franciaország külföldi megítélésben, s 56 százalékuk szerint Franciaország vonzereje és gazdasági növekedése is javult Emmanuel Macron megválasztása óta.

A belpolitikai reformokat illetően azonban a megkérdezetteknek csak alig 27 százaléka ítéli meg pozitívnak a nyugdíjreform eddigi mérlegét, és 18 százalék elégedett az egészségügy helyzetével.

Az államfő személyes tulajdonságaira vonatkozó kérdésekben a franciák 73 százaléka tekintélyelvűnek ítéli meg Emmanuel Macront, s 67 százalékuk szerint “tudja, merre tart”, 53 százalékuk szerint “szimpatikus” ember, de csak 30 százalékuk szerint “áll közel a franciák problémáihoz”.

A francia sajtó arra is emlékeztetett, hogy Emmanuel Macron még mindig népszerűbb elnök, mint az elődei voltak: a jobboldali Nicolas Sarkozyt (2007-2012) a franciák 37, a baloldali Francois Hollande-ot (2012-2017) pedig alig 24 százaléka támogatta egy évvel a megválasztásukat követően.

 kép: thrive global


Hasonló cikkek