Emlékmű Szmolenszkért, a lengyel-magyar barátságért

Méltó, ünnepélyes keretek között, átadták Budafokon a szmolenszki légi katasztrófa áldozatainak emlékére készített Mementó Szmolenszkért című képzőművészetei alkotást.

„Magyarország szolidaritást vállal a lengyel néppel. Ezt üzeni a Mementó Szmolenszkért emlékmű”

– mondta Németh Zsolt.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: a két ország útjai a történelem folyamán mindig találkoztak, a lengyel-magyar barátság segített átlendíteni a nemzeteket a legnehezebb időszakokon. Németh Zsolt reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben továbbra is megmarad a szoros barátság és együttműködés a két ország között.

Jaroslaw Kaczynski ünnepi beszédében kiemelte,  Lengyelország és Magyarország közös jövője most alakul ki, és látva azt, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök harcol ezért,

“bizonyos, hogy ez a közös jövő Magyarországról fog kiindulni, és bizonyos, hogy ki fogjuk harcolni”

Orbán Viktor kormányfő arról beszélt, hogy Lengyelország Közép-Európa vezető országa, hiszen négyszer akkora a területe és a lakosságszáma, mint Magyarországnak. Ha Lengyelországot támadják, akkor Közép-Európát, bennünket is támadnak, s amikor kiállunk Lengyelország mellett, tesszük ezt a magyar-lengyel barátságért és magunkért is – jelentette ki.

A miniszterelnök párhuzamot vont a Nagy Imre-temetésen elhangzottakkal: huszonhét éve ő is azt gondolta, hogy Európa a jövőnk, de ma már úgy látja, „mi vagyunk Európa jövője”.

Hangsúlyozta: olyan Közép-Európát akarunk, ahová soha nem térhetnek vissza a huszadik században átélt szörnyűségek, ezért az emlékezés közben a szmolenszki áldozatoktól örökölt feladatokra is összpontosítani kell.

„Isten áldja Lengyelországot, Isten óvja Magyarországot!”

– zárta gondolatait Orbán Viktor.


Hasonló cikkek