EP-választás – Péntekig befejeződik az értesítők postázása

Péntekig befejeződik a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásról szóló értesítők postázása.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) március 25-én kezdte meg a névre szóló küldemények postázását, ezekben az NVI arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek az európai parlamenti választás névjegyzékében, és melyik szavazókörben élhetnek választójogukkal.

Az értesítőket a március 20-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően nyomtatták ki, kiküldésükkel az iroda a Magyar Postát bízta meg.

A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb pénteken postázzák az értesítőt a lakcímére arról, hogy szerepel a névjegyzékben. Ha valaki nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de a május 26-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza, megtalálható rajta a szavazás pontos helye és ideje.

Bemutatása nem feltétele a szavazásnak. A szavazásra a választópolgárnak a lakcímkártyáját kell elvinnie, továbbá igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal.

 


Hasonló cikkek