Szilveszteri rémület: petárda, a kisállatok ellensége

Az állattartók jól tudják, milyen egy rettegő állatot megnyugtatni Szilveszter éjjelén. Sok család kutyája ilyenkor ijedtében világgá szalad, hacsak nem tesszük meg a szükséges óvintézkedéseket.

Nagyon gyakoriak az állatok traumás sérülései Szilveszter tájékán a durva hanghatások miatt. Sok megrémült eb séta közben szökik el. Az elkóborolt állatok menekülésük során nem csupán megsérülhetnek, autók elé kerülhetnek, de sok más egyéb veszély is leselkedik rájuk.

Sokan közülük SOKKOS állapotba kerülnek, bepánikolnak és mindent megtesznek annak érdekében, hogy menekülhessenek. Ilyenkor az állatok ön és közveszélyesen, zavarodottan futnak az életükért.” – olvashatjuk a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Szolgálat honlapján, ahol a „Ne petárdázz!” kampányra is megpóbálják felhívni a figyelmet.

petarda-kutya

Hogyan óvjuk házi kedvenceinket a petárdáktól, házi tűzijátékoktól, rakétáktól?

  • Jó előre felkészülhetünk a szilveszteri durrogtatásra, hogy megelőzzük a bajt.
  • Mindig legyen kutyánkon nyakörv, és ha sétálni visszük kedvencünket, lehetőleg a szokásosnál rövidebb időre vigyük ki az utcára!
  • A kertben tartott állatokat esetleg arra a néhány órára be is csukhatjuk garázsba, pincébe, ahová a zajok is tompábban jutnak el. (Időnként persze azért nézzünk rá a kutyusra, túl sokáig ne hagyjuk magára, és minden alkalommal beszéljünk hozzá a szokásos hangnemben.)
  • Ha erre nincs lehetőségünk, az ijedős négylábúnak esetleg gyengébb nyugtatót is lehet adni, ezt állatorvostól is beszerezhetjük.
  • Gondoljunk a cicákra is: bár rajtuk talán nem látszik annyira az ijedtség, őket is zavarhatják a villódzó fények, a nagy jövés-menés, hangoskodás az utcán.
  • Az éjszakai durrogtatás idején halk hangon próbáljuk megnyugtatni a kisállatokat, ha igénylik, simogatással is értésükre adhatjuk: nincs semmi baj.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK:

Hogyan szállítsunk állatot tömegközlekedéssel?

Kisállat fizioterápia: az egészséges házikedvencekért

Mi legyen a kutyával, ha elutazunk?

 

Kép forrása: http://fori.hu/petarda


Hasonló cikkek